Ръст на приходите и клиентите през 2021 и първото тримесечие

...
Ръст на приходите и клиентите през 2021 и първото тримесечие
Коментари Харесай

"Билла" е продала стоки за почти 1 млрд. лв. миналата година

Ръст на приходите и клиентите през 2021 и първото тримесечие на тази година. Инвестиции в цифровизация на бизнеса, в ремонт и отваряне на нови търговски обекти, начало на онлайн продажби, невиждана инфлация. Това кратко са новините към една от трите най-големи вериги за храни в страната - " Билла България ".
Нагоре, нагоре
През 2021 година компанията е продала артикули (с ДДС) за 996 млн. лева, което е годишен растеж от 3.82% (виж таблицата), разгласи Вигинтас Шапокас, изпълнителен шеф на " Билла България " на конференция. Инвестициите са били за 38 млн. лв. - за ремонт на 10 магазина и отваряне на 11 нови. С това магазините на " Билла " доближават 141, с което веригата остава водач по брой обекти в страната. В сдружението работят над 5000 души.

За първото тримесечие на тази година компанията регистрира по-голям растеж при продажбите на артикули - 12.4% растеж. Той идва от композиция от фактори - инфлация, нови обекти и клиенти.
Реклама
Компанията, която е трета по продажби след " Кауфланд " и " Лидл ", възнамерява да продължи своята агресия и през 2022, за което са планувани 32 млн. лв. вложения. През 2021 веригата влезе в по-малки градове като Панагюрище, Пирдоп, Стамболийски и Банско. Тази наклонност ще продължи. Веднага след Великден " Билла " ще отвори магазин в Първомай, а по-късно ще бъдат разкрити нови обекти в Карлово, Троян, Смолян. " Целта за 2022 е разкриване на най-малко 10 магазина и възобновяване на пет. Това значи близо 300 нови работни места ", заключи изпълнителният шеф на " Билла България ".

Веригата възнамерява да продължи и с дигитализацията. Инвестиция от 15.4 млн. лв. ще усили до 92 (от сегашните 37) магазините с електронни етикети, както и с 30 новите обекти с каси на самообслужване (сега те са 26). Допълнителни 3.8 млн. лева ще бъдат вложени в създаване на нови фотоволтаични съоръжения в 29 филиала.

Компанията не продава онлайн, само че има проекти и за интернет търговия. " Онлайн пазарът е към момента стеснен, само че тази година ще пробваме модела в дребни мащаби. Ще стартираме, без да прибързваме ", разгласи още Вигинтас Шапокас.
Невижданият растеж на цените
Инфлацията е едно от сериозните провокации пред бизнеса. Тя визира всички по веригата - производители, снабдители, търговци, консуматори, регистрира Шапокас. Компанията пресмята инфлацията на вътрешните покупни цени на " Билла " и на продажните цени, които се заплащат от потребителите. " По наши сметки кумулативната инфлация за първото тримесечие е 6.1%, а единствено за март по отношение на февруари - 9%. Лично подписвам всяко нарастване на цените на стоките. В моя дълготраен опит такова всеобщо покачване на цени не съм виждал ", съобщи изпълнителният шеф. И даде образци за повишаване през последното тримесечие:
Реклама
плодове и зеленчуци - с 30% млечни артикули - с 10% самун - с 12% масло - със 17% яйца - с 19% олио - със 7-13%, а при започване на март - със 70% перилни и почистващи препарати - с 15-20%, някои типове - с 40% хигиенични материали (тоалетна хартия, салфетки, кърпички) - с 25-30%

" Разговаряме с доставчиците, само че те споделят, че в случай че не можем да поемем новите по-високи цени, ще спрат да работят с нас. Компанията поема част от инфлацията с необятен набор от промоционални артикули, без значение че цените скачат ", заключи Вигинтас Шапокас. Според него основата причина за скока са нарасналите цени на електрическата енергия. Той даде за образец фирмените разноски на компанията за ел.енергия, които скачат съвсем двойно: от 2.8 млн. лева за първото тримесечие на 2021 до 5.3 млн. лева за януари-март тази година.

" В отговор на провокациите намалихме цените на 1000 продукта в 14 магазина. Увеличихме каузи на българския подбор. Разширяваме обсега на нашите промоционални артикули ", заключи Вигинтас Шапокас.

Войната в Украйна е друго предизвикателство пред бизнеса, уточни изпълнителният шеф. Налице са усложнения в логистичната верига за артикули - импорт от Украйна. Войната носи усложнения и за доставчиците на " Билла " - да вземем за пример при някои липсва стъкло, до момента доставяно от Украйна, за опаковки за вино. Договорени цени за ремонт на някои от комерсиалните обекти на веригата са били преразгледани и нараснали поради неналичието на метали и други материали за строителството от Украйна и доставянето им на други, по-високи, разнообразни от контрактуваните цени. Според Шапокас това предизвикателство ще се резервира.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Технологии 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Технологии 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Технологии Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР