Рано тази сутрин в 04:45 ч. българско време от космодрума

...
Рано тази сутрин в 04:45 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

УСПЕХ: Роботизираната мисия БепиКоломбо на ЕКА и Япония пое на път към Меркурий след безпроблемно изстрелване!

Рано тази заран в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя европейската галактическа ракета “Ариана 5 ”. До този миг тази ракета бе извеждала голям брой спътници и едвам три апарата в междупланетното пространство – “Розета ” до кометата Чурюмов-Герасименко през 2004 година и телескопите “Хершел ” и “Планк ” в границите на едно изстрелване към точката на Лагранж Л2 през 2009-та. Днешният полет бе първият за “Ариана 5 ” до друга планета. 

И то каква планета! На път към Меркурий се насочи взаимната задача на Япония и Европейската галактическа организация (ЕКА) “БепиКоломбо ”. Рядко има полети до Меркурий – в границите на шестдесетилетната галактическа история на човечеството тази най-близка до Слънцето планета е била посещавана единствено от два галактически апарата: “Маринър 10 ” (изстрелян през 1973 година и облетял Меркурий двукратно през 1974 година и един път през 1975 г.) и “Месинджър ” (изстрелян през 2004 година и влезнал в орбита през 2011 г.). Ако идването на “БепиКоломбо ” бъде сполучливо, броят на меркурианските галактически апарати, изучавали Меркурий, безусловно ще се удвои. Два робота ще би трябвало да влязат в орбита: европейският “Бепи ” и японският “Мио ”. Изключително амбициозна експедиция!

Подобно на всички останали огромни галактически експедиции, “БепиКоломбо ” също мина през своята поредност от дългогодишни отлагания. Първоначалният план на ЕКА за реализация на задача до Меркурий датира още от 1999 година. След дълъг интервал на преформулировки, научният комитет на ЕКА даде зелена светлина за започване на структурата през 2009 година. Изстрелването бе планувано за юли 2014 година, само че още през 2012-та стана ясно, че не е реалистично да се счита, че задачата ще е подготвена до тогава. Това докара до първото отсрочване с 13-месеца до август 2015 година. Последващи забавяния в създаването на другите съставни елементи доведоха до съответните отлагания на датата за политане за 2016-та, 2017-та и най-накрая за 2018 година. 

Всичко това e към този момент в историята! Мисия “БепиКоломбо ” бе ускорена на път към Меркурий, а в 05:50 ч. българско време бе доказано, че слънчевите панели сполучливо са се разгърнали и бордовият компютър ръководи полета. 

Сега какво следва? Седемгодишно пътешестване към орбитата на Меркурий! Но това не значи, че чакането ще е безинтересно. Само една година и половина след излитането, на 6-ти април 2020-та, “БепиКоломбо ” ще се сближи със Земята, а на 12-ти октомври същата година ще е първото облитане на Венера. На 11-ти август 2021 година ще има второ облитане на Венера. Първото посещаване на Меркурий под формата на малко облитане ще е реалност на 2-ри октомври 2021 година, а в интервала сред 2022 и 2025 година ще има още пет облитания, преди “БепиКоломбо ” да се откри в околомеркурианска орбита на 5-ти декември 2025-та. 

Напомням още веднъж на читателите, че задачата “БепиКоломбо ” е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Тя ще надгражда постигнатото от американската меркурианска задача “Месинджър ”, която учеше най-близката до Слънцето планета в интервала сред 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят голям брой мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, в това число и Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която има мощно магнитно поле. Част от дилемите на “БепиКоломбо ” е да изучи магнитното поле с подробни елементи.

Няма спор – следва вълнуващо странствуване и чакаме роботите “Мио ” и “Бепи ” да ни разкрият голям брой секрети. Мисията е не просто амбициозна, само че и скъпа. Според изявления в пресата Япония и ЕКА са дали съвсем $2 милиарда $ за нейната реализация. Така че упованията към “БепиКоломбо ” са доста огромни по разбираеми аргументи. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР