Ръководството на БСП уволни дългогодишния журналист на партийния орган в.

...
Ръководството на БСП уволни дългогодишния журналист на партийния орган в.
Коментари Харесай

БСП уволни знаков кадър на Дума, журналисти подеха петиция в нейна защита

Ръководството на Българска социалистическа партия уволни дългогодишния публицист на партийния орган в. " Дума " Велиана Христова. За това заяви самата тя в обществената мрежа. Христова е уволнена, тъй като изпрати от името на 30 нейни сътрудници от вестника писмо до Националния съвет на Българска социалистическа партия, в което се оплакаха от партийния напън. Велиана Христова е и ръководител на синдикалната организация на Съюз на българските журналисти в " Дума ".

" Днес властта в Българска социалистическа партия ме в профил от в. " Дума " (уволни), защото 30 души от редакцията написахме писмо опровергаване против голям брой неистини, изречени за вестника на пленум на Народно събрание на Българска социалистическа партия от Корнелия Нинова, а аз като ръководител на синдикалната организация на Съюз на българските журналисти в редакцията го изпратих до членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е закононарушение ", написа Христова във фейсбук.

Веднага след вестта за уволнението й публицисти от най-различни медии показаха възмущението си и започнаха петиция в нейна отбрана. Към този час в петицията са се подписали над 185 кореспонденти и сътрудници на Христова, политици, социалисти и други жители.

 Скрийншот: Фейсбук

Христова е дълготраен кореспондент на " Дума " с сектор обучение и просвета, който е един от най-големите експерти в тази сфера, почитан от всички министри отпред на МОН, без значение коя партия ръководи.

" Станахме очевидци на поредна политическа разпра и посягане против правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник " Дума " Велиана Христова - едно от най-утвърдените имена на медията, с голям принос за разпространение на българската просвета и в частност запазване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено сериозно писмо до Народно събрание на Българска социалистическа партия в качеството й на синдикален водач на Съюз на българските журналисти в редакцията. Писмото е писано от 30 работещи във вестника и цели да опровергае изречени изказвания от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по адрес на медията ", се показва в петицията на публицистите.

" Саморазпразавата с Велиана Христова е явна - отстранява се човек, който през годините не е пестил рецензии нито към свои, нито към непознати, само че постоянно се е водел от ползите на обществото. С актуалната петиция възразяваме против опита да се зачертае с лека ръка поради политически сметки биографичен опит и известност, градени с десетилетия. Вестник " Дума " през годините е пребъдвал като сериозна медия точно с помощта на хора като Велиана Христова. Тя от дълго време е заслужила премия - а не уволняване ", написа още основателят на подписката - журналистката Таня Петрова от в. " Сега ".

Сред подписалите петицията е и някогашният министър на образованието Красимир Вълчев. " Най-много и най-силни рецензии от публицист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил склонен с част от тях, това бяха рецензии на доста добър и набожен в идеите, които пази, публицист. Недопустимо е да уволняваш публицист поради позициите му. ", написа Вълчев.

Заради партийната преса оставката си преди месец хвърли различен дълготраен кадър на " Дума " - зам.главният редактор на вестника Георги Георгиев. Натискът върху него за написан коментар във вестника стана мотив и за позицията на екипа на " Дума ", довела в този момент до отстраняването на идващия знаков публицист от партийния орган.

А ето я и позицията на екипа на в. " Дума " от 2 декември 2021 за оказвания напън върху публицисти, поради която партийното управление уволни Велиана Христова.

" В последните дни с в. " Дума " се случиха неприемливи неща. В един собствен коментар нашият сътрудник, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото публично доверие към Българска социалистическа партия един водач би трябвало да свика присъствен пленум на Националния съвет, с цел да се организира почтен диалог и да се вземат решения по толкоз значими въпроси като договарянията за държавно управление, позициите на Българска социалистическа партия и възможното й присъединяване в него, вместо тези неща да се вземат решение " на автограф ". Добронамерено и рационално мнение, споделяно от хиляди социалисти, в случай че се съди по публицистичната поща. Но... последва саблен удар. Членовете на фондация " Дума ", която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, пристигнаха в редакцията и си разрешиха да ругаят " Дума ", че " по този начин повече не може ", че " би трябвало да се постави ред в този вестник " и че като издание на Българска социалистическа партия той е задължен да показва позициите на партийното управление. Спрямо Георги Георгиев се упражнява напън да напусне редакцията.

По същите аргументи ненадейно бе учредена служба " Първи зам.-главен редактор " и на тази позиция бе назначена госпожа Нора Стоичкова, която в това време продължава да работи и в БСТВ - единствено по себе си непостижимо за един човек съвместяване. Според Устава на Българска социалистическа партия, " Дума " е " левият ежедневник ", издаван от Българска социалистическа партия и неговият основен редактор се избира от Националния съвет с правото той да дефинира екипа си. Още през август Народно събрание избра за основен редактор на " Дума " другаря Боян Ангелов. До ден сегашен обаче с него не е подписан никакъв контракт и той на процедура не е назначен. Изумени сме, че вместо да се извърши решението на Народно събрание, то е заобиколено и е назначен " надзирател ", който към момента не познава работата на вестника и на хората в него, само че към този момент се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има пълномощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на така и така понижения до прекаленост състав на хората, които вършат " Дума ".

Вестникът ни постоянно е подхождал отговорно към активността си, давал е думата на аргументирани позиции и в никакъв случай не е допускал да завладяват страниците му ругатни и интриги. Нямаме пояснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме изострен митинг против унизителното отношение към екипа на " Дума " ; против следващия непростим диктат и опит, разрушаващ вестника; против подхванатите дейности по отношение на него и изкуствено провокирания безпорядък, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-сетне незабавно да бъде назначен основният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функционалности по публицистичната политика и по активността на вестника.

Тази позиция е написана от съвсем целия състав на работещите в " Дума ".

От името на екипа на " Дума ":

Велиана Христова

Председател на синдикално-творческото сдружение на Съюз на българските журналисти - Дума

2.12.2021 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР