Ръководството на Българската стопанска камара проведе работна среща днес, 10

...
Ръководството на Българската стопанска камара проведе работна среща днес, 10
Коментари Харесай

Ръководството на Българска стопанска камара се срещна със служебния министър на икономиката и индустрията

Ръководството на Българската стопанска камара организира работна среща през днешния ден, 10 август 2022 година, със служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. По време на срещата, която бе по самодейност на министър Стоянов, в БСК беше разисквана цената на ел. силата и механизма за отплата, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството, свързани с опцията за прекосяване към различно гориво.

Сред дискутираните тематики бе участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската зелена договорка и незадоволителната осведоменост на предприятията по отношение на използването й, работата на комерсиалните представители на България зад граница, експортните такси и институционални проблеми, които затрудняват икономическите субекти и бъдещите вложители.

„ Вие сте човек от бизнеса и нашите членове разчитат на Вашата експертиза и диалогичност. Подчертавам, че никой бизнес не желае помощи от страната, само че всички ние желаеме правдивост и опция да се конкурираме почтено на европейските пазари. Считаме, че засегнатите предприятия от високата цена на ел. силата би трябвало да бъдат подкрепени, а тези, които злоупотребяват, би трябвало да бъдат глобени ", сподели в хода на диалога Добри Митрев. Председателят на УС на БСК срещна в детайли министъра на стопанската система и промишлеността с нуждата да бъде реализирана прогнозируема цена на ел. силата за бизнеса и значимостта страната неотложно да откри механизъм за подписване на дълготрайни контракти, изключително за електроинтензивната промишленост.

Относно тематиката за природния газ, министър Никола Стоянов акцентира, че благоприятни условия за гарантиране на доставките и оптимално добра цена ще се търсят по време на съвещанието на Междуведомствения щаб за решение на енергийната рецесия, който ще се организира до края на работната седмица. Напомняме, че през вчерашния ден БСК изпрати по отношение на координирани ограничения за понижението на ползване на газ и обезпечаване на нужните количества природен газ за българската стопанска система до министър-председателя Гълъб Донев, до министъра на енергетиката Росен Христов и заместител министър-председателя по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Във връзка с анулацията на решение на Министерски съвет на предходното държавно управление за участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, министър Стоянов разясни, че повода е в техническа неточност в самия текста, а не в позицията на страната ни по отношение на присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Министърът бе безапелационен, че в най-кратки периоди Министерски съвет ще одобри документа. Опитите това да бъде показано като смяна в курса на страната, бе несъмнено като политическо подстрекателство. Председателят на БСК акцентира, че влизането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, участието в Шенген и еврозоната са измежду основните цели на национално представителните работодателски организации.



Относно комерсиалните представители на България зад граница и управлението на БСК, и министърът на стопанската система и промишлеността са единомислещи, че страната ни изпуска огромни благоприятни условия за износ поради дълготраен не задоволително ефикасен модел на работа на представителите от Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

" Подобряване на модела на работа на Службите по търговско-икономически въпроси, приоритизиране на лист с евентуални страни, уточнение на дилемите, отпушване на многото административни спънки пред бизнеса, съставяне на екип, в който да се търсят хора за съответната работа, а не работа за избрани хорал. Това са част от целите, по които считам да работя като длъжностен министър на стопанската система и мисля, че са изцяло осъществими в границите на служебния кабинет ", сподели министър Никола Стоянов.

В края на диалога министърът даде обещание регулярни срещи с работодателските организации по съответни проблеми и акцентира, че разчита на експертния капацитет на БСК.
Ръководството на Камарата се ангажира да спомага с навременна експертиза и да бъде правилен сътрудник на страната, отчитайки провокациите пред стопанската система в народен и интернационален проект.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР