Ръководствата на работодателските и синдикалните организации се събраха извнредно на

...
Ръководствата на работодателските и синдикалните организации се събраха извнредно на
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати извънредно при Борисов заради цената на тока и болничните

Ръководствата на работодателските и синдикалните организации се събраха извнредно на среща при премиера Бойко Борисов. Те са обсъждали две от най-спорните тематики в последните седмици - ще има ли нарастване на цената на тока за крайния консуматор след въвеждането на свободния енергиен пазар, както и предлагането на Асоциацията на индустриалния капитал да се промени системата за заплащане на болнични от работодателя.

Поне 2-3% нагоре ще се промени цената на тока след окончателното либерализиране на енергийния пазар, счита ръководителят на АИКБ Васил Велев.

" Това ще значи минимално изменение на цената, само че не поради реализацията, а поради скъпите въглеродни излъчвания, които би трябвало да се заплащат. При свързване на българската енергийна система през Румъния и Унгария с европейската, което се чака да се случи през идната година и пазарът да е ден напред, е допустимо дори да има придвижване на цената и в противоположна посока. Процентите при всички случаи при 30% либерализация ще бъдат повече от 2-3% ”, уточни той. На срещата е бил издигнат и въпроса по кое време работодтелските организации ще възстановят присъединяване си в Тристранния съвет. " В Тристранката ще се върнем, когато в дневния ред има препоръчани такива ограничения и решения, само че продължаваме разговора в тристранен формат ”, сподели още Велев. На 6 януари е планувано ново съвещание на водачите на работодателите и синдикати. От държавното управление, в него ще взе участие Томислав Дончев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР