Ръководителят на Световната търговска организация заяви в понеделник, че търговските

...
Ръководителят на Световната търговска организация заяви в понеделник, че търговските
Коментари Харесай

СТО: Увеличават се свързаните с пандемията търговски бариери



Ръководителят на Световната комерсиална организация съобщи в понеделник, че комерсиалните бариери, свързани с медицински консумативи, употребявани против Covid-19, са се повишили и прикани страните членки да ги отстранен, като в това време се усилят напъните за реализиране на съглашение за шерване на ваксини.

" Тенденцията върви в неправилна посока ", сподели генералният шеф на СТО Нгози Оконджо-Ивеала на виртуален конгрес на Организация на обединените нации, базирайки се на бариерите пред търговията със артикули, свързани с пандемията, оповестява Ройтерс. " Трябва да понижим тези ограничавания, с цел да можем да преместваме по-бързо  медицински артикули и консумативи ".

Тя също по този начин уточни, че броят на комерсиалните ограничавания, докладвани от страните членки на СТО, е достигнал 109 при започване на пандемията през първите месеци на предходната година и по-късно е понижен до 51, само че от този момент е повишен до 53.

Една такава мярка е схемата на Европейския съюз за разрешаване на експорт на ваксини против Covid-19, която би трябвало да завърши на 30 юни. Нгози Оконджо-Ивеала по-рано съобщи, че е " разочарована " от схемата, макар че Европейска комисия означи, че тя е целенасочена, пропорционална и краткотрайна.

Друг метод за облекчение на комерсиалните потоци може да съставлява " доброволната система за мониторинг " за идентифициране и унищожаване на усложненията в доставките, добави тя, акцентирайки, че СТО води договаряния с производители и с Международната комерсиална камара и други сътрудници за разрешаване на този проблем.

Шефът на СТО прикани членовете на организацията да реализират съглашение до юли за възстановяване на достъпа до ваксини против Covid-19 след месеци на договаряния за отвод от правата на интелектуална благосъстоятелност на фармацевтичните компании. Повечето разрастващи се страни поддържат сходен отвод, само че няколко богати страни остават изрично срещу, като показват, че това ще попречва проучванията, които разрешават имунизациите против Covid-19 да бъдат създадени толкоз бързо.

" Бързам и желая да реализираме някакво съглашение до юли, тъй като животът е значим ", сподели Оконджо-Ивеала.

Бившият нигерийски финансов министър също по този начин разяснява конференция на СТО на министерско равнище през идващия месец, която ще има за цел да се реализира съглашение за понижаване на дотациите в риболова, като съобщи, че към момента вижда " съществени разлики " сред обособените страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР