Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин

...
Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин
Коментари Харесай

Русия започва разследване на вандалския акт върху Паметника на Съветската армия

Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди образуването на наказателно дело за оскверняването на Паметника на Съветската войска в София, съобщи съветската държавна организация ТАСС, като цитира известие от ведомството.

ТАСС отбелязва, че в столицата на България е осъществен вандализъм по отношение на Паметника на Съветската войска, като група футболни последователи са нападнали палатковия лагер на бранители на монумента и са увредили гранитна плоча в основата му, написа Българска телеграфна агенция.

" Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди на основното следствено ръководство на ведомството да проверява взаимно с министерството на външните работи на Русия обстоятелството на опозоряване на паметника, повдигнат в чест на руските воини освободители в София ", гласи известието на ведомството.

В рамките на следствието ще бъдат взети ограничения по установяването на самоличността на лицата, виновни за осъществяването на това закононарушение. За техните дейности ще бъде направена наказателно-правна оценка ", декларират още от Следствения комитет.

Посегателството върху паметника беше осъществено нощес, след мач на " Левски ", а по удостоверение на хората от палатковия лагер, сини почитатели са рушили монумента, въоръжени с боксове и димки. Полицията реагира свекавично, тъй като наоколо до паметника имаше дежурна патрулка.

Задържани за кражба и безчинство бяха четирима мъже на възраст сред 26 и 33 години, последователи на столичен футболен тим, като единият е престъпно проявен, заяви по-рано Министерство на вътрешните работи.

От Левицата, Българска социалистическа партия и " Възраждане " осъдиха вандалската демонстрация и приканиха от нея да се разграничат всички партии.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък разяснява, че палатковият лагер е противозаконен и митингът му не е позволен.

Палатките бяха разпънати от представители на партиите, които са срещу премахването на монумента и техни представители дежурят непрекъснато там от десетина дни.

Причината беше упованието паметникът да бъде изместен след решението на държавното управление и прехвърлянето на собствеността от държавна обществена в държавна частна. Областната администрация на столицата към този момент дава отговор за преместването, а в това време желанието на управляващите е паметникът да бъде ограден, тъй като застрашавал живота на жителите.

Заради нападението на палатковия лагер и изкъртването на плочата с надписа водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов назова сините почитатели " дегенерати " и " еничари ", а те му отвърнаха да внимава за здравето си. Фенклубът на " Левски " му напомни още, че от години упорства за демонтажа на монумента. Синият клуб пък застана зад последователите на тима, като се разгласи против това да бъдат наричани с обидни квалификации. От ПФК " Левски " показаха, че в случай че има престъпни прояви, те би трябвало да бъдат глобени от органите на реда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР