Ръководителят на руската следствена служба спомена, че България е сред

...
Ръководителят на руската следствена служба спомена, че България е сред
Коментари Харесай

Славчо Велков:Ако Русия разшири бойните действия, ще е с по-мощни конвенционални, не с ядрени оръжия

Ръководителят на съветската следствена работа загатна, че България е измежду страните, през които е минал маршрута на камиона, предизвикал детонацията на Кримския мост.

" Той е минал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския край. Идентифицирани бяха превозвачи и лица, взели участие в организацията на напредването на камиона ".

Президентът Путин пък заключи, че това е терористично нахлуване.

Това, че България е била част от маршрута на този камион не значи, че тя е страна в терористичния акт, съобщи пред БНР Славчо Велков, който е специалист по национална сигурност и антитероризъм.

" Увеличава се интензитетът на бойните дейности и напрежението ескалира. Аз бих определил случилото се като терористична интервенция, тъй като е съвършено замислена и доста добре изпълнена. Значима е, тъй като е по сериозна инфраструктура и в ущърб на една от страните, които вземат участие в тази война, “ разяснява той.

Кримският мост има така наречен вход, на който се намира извънредно точно радиотехническо оборудване, изясни специалистът в предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт ".

" С него се прави инспекция за взривни субстанции, опиати и рискови товари. Съоръжението може да открие даже следи от взривни субстанции и то месец–два откакто са били в транспортното средство. Имало е или пропуск, или съзнателно деяние на тези, които са натоварени с отговорността да вършат инспекциите, " счита Велков.

От чисто терористична позиция, това е доста акуратен акт, защото камионът е взривен евентуално отдалечено, изясни той.

" Малка е вероятността да е гибелен акт. Направено е тъкмо сега, когато се намира под вагони с цистерни с гориво на железопътното трасе над него. Това значи, че тези, които са го задействали, са следили директно или са имали доста добра информация посредством друга връзка, да вземем за пример сателитна, " изясни специалистът.

Важно е освен количеството, само че и типа на гърмежа, които е бил в камиона, счита Славчо Велков.

Възможно е да са заложени взривни устройства и в основите на моста, само че това е доста мъчно осъществимо, сподели той.

" Системата за подводна защита на моста също е прецизна. Има освен механически устройства и водолази, които оглеждат постоянно, само че и подготвени делфини. Трудно е да се реализира тази цел и тъй като би трябвало да бъде заложено голямо количество експлозив. Освен това след гърмежа няма воден облак, какъвто щеше да има, в случай че той е бил под моста, " разяснява Велков.

Сред упоменатите страни, през които е минал камиона, само България е член на НАТО, разясни специалистът.

" Тази война е хибридна – тя се води както на бойното поле, по този начин и в осведомителното пространство и в този момент сме очевидци на осведомителната ѝ част, " сподели още Славчо Велков.

България би трябвало да има поради това, което се случва не доста надалеч от нея, защото част от акваторията на Черно море е и наша, и да осъзнава рисковете за националната сигурност, уверен е Славчо Велков.

" Но аз изрично изключвам присъединяване на Република България в сходен акт. Малко евентуално е ние да станем цел. Службите би трябвало да получават информация за всяка допустима опасност, “ изясни той.

Много надалеч сме от нуклеарен удар, съобщи специалистът.

" Само безумец би помислил в подобен миг да употребява нуклеарно оръжие. Мисля, че въобще не би трябвало да използваме в ефир сходни думи. Чухме всякакви " специалисти ", някои от тях някогашни генерали, които приказваха за въздушни нуклеарни удари над Черно море. Ако Русия уголемява мащаба на бойните дейности, ще го прави с по-мощни стандартни средства, а не с нуклеарно оръжие, " заключи Славчо Велков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР