Ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински

...
Ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински
Коментари Харесай

Киев е изразил готовност да изпълни основните искания на Русия

Ръководителят на съветската делегация на договарянията с Украйна Владимир Медински сподели през днешния ден, че Киев е изразил подготвеност да извърши главните претенции на Русия, само че позицията на Москва за Донбас и анексирания Крим остава непроменена, съобщи Ройтерс.

Медински сподели пред съветската телевизия, че Украйна е уверила в писмена форма, че е подготвена да се откаже от упоритостите си за приемане в НАТО, да одобри " извънблоков " статут, да се откаже от придобиването на нуклеарни и други оръжия за всеобщо заличаване, и да се ангажира да не разполага на територията си задгранични войски или непознати военни бази.
Ръководителят на съветската делегация сподели също, че Украйна се е съгласила да не организира военни учения с непознати армии, с изключение на след съглашения със страните гаранти, в това число Русия.

" Украйна заявява готовността си да извършва тези фундаментални условия, за които упорства Русия през последните години. Ако тези отговорности бъдат изпълнени, опасността от основаване на плацдарм на НАТО на украинска територия ще бъде отстранена ", сподели Медински.

" Това е същността, смисъла и значимостта на документа, по който постигнахме авансово единодушие... на високо равнище с Украйна. Работата обаче продължава, договарянията не престават ", сподели ръководителят на съветската делегация.

Медински направи тези мнения ден след договарянията в Истанбул, на които Русия сподели, че доста ще понижи военните си интервенции покрай Киев и към северния украински град Чернигов, с цел да подтиква доверието, ангажимент, които бе общопризнат със песимизъм от Киев и западните страни.

Той сподели, че Русия не се отхвърля от настояването си Украйна да признае загубата на Крим (анексиран от Москва през 2014 г.) и независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна.

" Искам настрана да подчертая, че позицията на нашата страна за Крим и Донбас остава непроменена ", сподели Медински.

Това е " алена линия " за Украйна, която споделя, че няма да направи никакви отстъпки, засягащи териториалната й целокупност.

Украинският договарящ Михайло Подоляк сподели през днешния ден, че е оптимист след договарянията с Русия, на които Москва сподели, че ще понижи военните си интервенции покрай Киев и Чернигов.
" Имам чувство за оптимизъм от последния кръг договаряния в Истанбул ", сподели Подоляк по време на онлайн конференция след вчерашните диалози в Турция.

Той уточни, че препоръчаната система от гаранции в областта на сигурността за Украйна, които ще бъдат дадени в подмяна на неутралния статут на страната, ще бъде сложена на референдум едвам когато съветските сили се изтеглят до позициите си отпреди нашествието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР