Ръководителят на най-мащабното изледване на ефикасността от поставянето на БЦЖ

...
Ръководителят на най-мащабното изледване на ефикасността от поставянето на БЦЖ
Коментари Харесай

Ръководителят на най-голямото изследване за COVID-19 : Бийте си БЦЖ до ваксина

Ръководителят на най-мащабното изледване на ефикасността от слагането на БЦЖ имунизацията в предварителната защита против COVID-19 проф. Найджъл Къртис от Университета в Мелбърн разкри пред Lupa.bg, че има задоволително данни от изследването до момента за позитивен процес при пациенти, ваксинирани против туберкулоза, които или не се заразяват, или прекарват коронавирусната зараза по-леко от останалите. 

Както още на 1 април ви информирахме, първооткривателят на връзката сред БЦЖ имунизациите по света, употребяваните варианти и времето, в което те са престанали да бъдат наложителни (практика в цяла Западна Европа, Съединени американски щати и Канада) е американският проф. Гонзало Отазу.

Проф. Къртис, който е бележит инфекционист, дава старт на огромното проучване с присъединяване на хиляди австралийски медици на първа линия на 31 март. Към днешна дата в 3 от лечебните заведения, участващи по света в него, са завършили първите тествания и към този момент се събират резултатите от така наречен двойна рандомизация, при която част от доброволците са боцнати с БЦЖ, част – с натриев хлорид. В идващите 6 месеца те ще бъдат инфектирани с новия ковид и ще се наблюдава хода на болестта.

„ Използваме датския вариант на БЦЖ в нашето проучване. И в случай че се потвърди след всички подробни изследвания на резултатите във фаза 3, че имунизацията понижава тежестта на затрудненията от COVID-19, тя ще може да се употребява всеобщо като краткотрайна мярка до откриването на ваксина. Нещо повече, ще можем да прилагаме остарялата и добре позната БЦЖ като избавителен вид при последващи нови вирусни пандемии “, разяснява пред наш кореспондент австралийският професор.

Въпреки че от екипа му са избрали копенхагенския вариант, това не значи, че българският е по-малко благонадежден. Напротив, в последните месеци се потвърди, че той, наред с японския, дават доста сериозен имунен отговор на клетъчно равнище при поставилите го като буустър ваксина възрастни. Обикновено действието на коя да е БЦЖ ваксина отслабва след 20-а година и по тази причина е належащо следенето на титъра на антителата, както и проба Манту, преди да се премине към инжектиране.

Общият брой на доброволците от лечебни заведения в Австралия, Колумбия, Холандия и Египет, досега е 10,000. Специалистите прецизират, че при безсистемно слагане на БЦЖ ваксина има рискове за пациента като отичане на лимфните възли на подмишниците, внезапно повдигане на температура, само че все пак остри реакции не се чакат.

Първите публични резултати от превантивното боцкане с имунизацията на повече от 1 век се чакат в края на годината.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР