Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняем Д.Б. за

...
Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняем Д.Б. за
Коментари Харесай

Прокуратурата призова като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси

Районна прокуратура-Велико Търново притегли в качеството на обвинен Д.Б. за това, че на 12.05.2024 година в с. Арбанаси, общ. ВeликоТърново, държал огнестрелно оръжие и муниции  (револвер, марка „ Smith & Wesson “, модел „ Mercury ” тиня. 357 магнум и 5 броя бойни патрони с диаметър 38 Special, сложени в същото огнестрелно оръжие), законно притежавани, като не взел нужните ограничения за сигурност, планувани в надлежните правилници, наредби или указания и позволил достъп до тях на 11-годишно дете и не подхванал ограничения за недопускане на пострадване на дете на 12 години.

Деянието е осъществено в нарушаване на член 59, алинея 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ). Според тази разпоредба „ лицата, получили позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях и позволение за придобиване и/или предпазване на взривни субстанции и пиротехнически произведения, са длъжни да ги опазват от обири, изгубване и достъп на други лица и да подхващат ограничения за недопускане на злополуки или пострадвания при използването им. “), оповестяват от държавното обвиняване.

Нарушена е и наредбата на член 98, алинея 1 от ЗОБВВПИ, указващ че „ огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в железни каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на непрекъснатия им адрес или сегашен адрес, за който е издадено уверение от съответната община. “, като Д.Б. не съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на междинна телесна щета на дете на 12 години, като не е желал и допускал това. Престъплението е квалифицирано по член 338 ал.3 вр. ал.1 във вр. с член 129, алинея 2 от Наказателен кодекс.

По отношение на Д.Б. е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 10 000 лв..

Обвинението е предявено на обвинения и на неговия бранител на 16.05.2024 година

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР