Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства споразумението за

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства споразумението за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева приветства споразумението за глобалния корпоративен данък

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства съглашението за въвеждане на световен корпоративен налог, съобщи Ройтерс.

Договорът включва единодушието на 130 страни за въвеждането на най-малък корпоративен налог, който да важи за всички страни. Той ще касае единствено 100-те най-големи компании.

„ Очевидно е, че този план е задвижен и на процедура “, разяснява Георгиева. „ Ще продължим работата, с цел да подсигуряваме, че страните, които към момента не са част от съглашението могат да разпознаят своя личен интерес. “, добави тя.

Междувременно МВФ разгласи, че усилва своята прогноза за развиването на стопанската система на Съединени американски щати през 2021 година до 7% на годишна база. Прогнозата е обвързвана с новия проект на президента Джо Байдън за възобновяване на инфраструктурата на страната. За съпоставяне предходната прогноза на МВФ показваше растеж от  4,6% на американския Брутният вътрешен продукт.

Както към този момент съобщихме 130 страни и юрисдикции поддържаха въвеждането на  световна минимална ставка на корпоративния налог.

Предложението, което бе контрактувано първо от финансовите министри на Г-7 при започване на предишния месец, получи поддръжка в последния ден на договаряния в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Ако бъде осъществено, то ще постави завършек на практиката световните компании да пренасочват облагите си към страни и територии с ниски корпоративни налози като Ирландия и Британските Вирджински острови, въпреки че техните клиенти и интервенции не са основани там.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР