Ръководителят на Международната агенция по атомна енергия към ООН Рафаел

...
Ръководителят на Международната агенция по атомна енергия към ООН Рафаел
Коментари Харесай

Пак обстрелваха АЕЦ „Запорожие“ в Източна Украйна frognews.bg

Ръководителят на Международната организация по атомна сила към Организация на обединените нации Рафаел Гроси към този момент изрази опасения за предходния сходен обстрел, станал в петък. Той съобщи, че сходни дейности носят риск от нуклеарно злополучие. В петък, снаряд удари високоволтов кабел в оборудването, което принуди операторите му да изключат реактор. Няма приключване на радиоактивни материали.

Запорожката АЕЦ беше завладяна от съветската войска на 5-ти март, още при започване на нашествието, само че в централата работи украински личен състав от близкия град Енергодар, който също е високомерен от войските на Москва. Сега от прес-службата на военно-гражданската администрация на града упрекнаха украинската войска, че тя е направила обстрела, добавя Нова тв.

До момента няма удостоверение от самостоятелен източник коя от двете страни е стреляла в региона на АЕЦ „ Запорожие “. От няколко дни Киев и Москва си разменят обвинявания в „ нуклеарен тероризъм “ поради обстрела.

Няколко западни и украински публични лица считат, че в този момент Русия употребява гигантското нуклеарно оборудване като цитадела и от него провежда офанзиви против украинската войска, тъй като допуска, че Киев няма да отмъсти и да рискува нуклеарна рецесия.

В понеделник, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън упрекна Москва, че употребява централата, с цел да отбрани силите си, а Украйна предизвести, че обстрелът против комплекса може да бъде пагубен.

„ Възможните последствия от поразяване на работещ реактор са еквивалентни на потреблението на атомна бомба “, написа в Туитър украинското външно министерство.

Англия също реагира на обстрела и съобщи, че дейностите в АЕЦ-а са подкопали сигурността на работата на централата.

„ Руските сили евентуално употребяват по-широката зона на оборудването, по-специално прилежащия град Енергодар, с цел да скрият частите си, употребявайки предпазения статут на атомната електроцентрала, с цел да понижат риска за оборудването и личния състав си от нощни украински офанзиви “, написа в петък в Туитър английското министерство на защитата.

В края на юли украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов съобщи, че съветските сили са били видяни да употребяват тежко въоръжение покрай централата, защото „ те доста добре знаят, че украинските въоръжени сили няма да отговорят на тези офанзиви, защото могат да навредят на АЕЦ-а. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР