Ръководителят на компнията Vitol, най-големият независим търговец на енергия в

...
Ръководителят на компнията Vitol, най-големият независим търговец на енергия в
Коментари Харесай

Прогноза: ново ужасно газово лято чака Европа

Ръководителят на компнията Vitol, най-големият самостоятелен търговец на сила в света, предизвести за още едно " безусловно извънредно " лято за европейската промишленост през 2023 година, защото непрекъснато високите цени на газа ще останат в действие и могат да възобновят спиранията на разнообразни производства, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР. 

Ръсел Харди, основен изпълнителен шеф на Vitol, сподели, че цените на природния газ би трябвало да останат задоволително високи, с цел да подтиснат търсенето на синьото гориво през идващото лято от страна на промишлени консуматори като фабрики за торове и газови електроцентрали, с цел да се изпълнят още веднъж газовите складове в Европа.

" Все още има тази голяма празнота от съветски газ през идната година за запълване на хранилищата ", сподели той по време на конференцията Financial Times Commodities Asia в Сингапур.

" Високите цени ще би трябвало да понижат до огромен степен търсенето на газ през всеки едни месец от идващото лято. Това обаче не е нещо положително, това е " безусловно извънредно " нещо за европейския бизнес и това е генезисът на рецесията ", сподели още той.

Неговата мрачна вероятност контрастира с индустриалния противник Trafigura (базирана в Сингапур швейцарска мултинационална компания за търговия със стоки), чийто основен изпълнителен шеф Джереми Уиър сподели на същата конференция, че Европа може да няма подобен проблем през идната година, защото евентуално ще излезе от започващата зима, без газовите складове да бъдат изцяло изчерпани.

Джереми Уиър сподели, че опасенията по отношение на дефицита на газ в Европа са намалели и районът би трябвало да има задоволително доставки на газ тази зима, само че до момента в който тръбопроводът през Украйна остане отворен.

Неговата компания Trafigura предвижда, че от наличните 100 милиарда кубически метра газ в хранилищата на Европа, съхраняваното в тях синьо гориво ще намалее до към 30 милиарда кубически метра към края на сегашния зимен сезон.

" Ако казусът е подобен, може да нямаме толкоз огромен проблем през идната зима, което в действителност е същинския мотив за угриженост ", сподели Уиър.

Междувременно декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастват при започване на търговията в сряда с 10% над 132 евро за мегаватчас, достигайки най-високи ценови равнища от 4-ти ноември насам.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР