Ръководителите на страните - членки на НАТО, се боят от

...
Ръководителите на страните - членки на НАТО, се боят от
Коментари Харесай

Несигурността около Тръмп кара Европа да очаква със страх срещата на НАТО

Ръководителите на страните - членки на НАТО, се боят от срещата си на върха с Доналд Тръмп на следващия ден и вдругиден в Брюксел, защото чакат да бъдат подложени на напън, в случай че не и нахокани, от отмъстителния американски президент, който изисква шерване на финансовото задължение, даже с риск да отслаби доверието в алианса.

Европейците се опасяват дори, че Тръмп може да се опита да ги раздели посредством вероятни отстъпки за Русия тъкмо преди историческата среща с Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, считат доста анализатори.

" Съединените щати харчат доста повече за НАТО от всяка друга страна. Не е нито заслужено, нито задоволително ", предизвести през вчерашния ден в " Туитър " Доналд Тръмп. " Въпреки че тези страни усилиха вноската си, откогато станах президент, те би трябвало да вършат за това повече ", добави той.

Разочарована от неуспеха на срещата на върха на Г-7 неотдавна, Франция се надява срещата на НАТО " да показва единството на съдружниците ", а също, че " всички сътрудници поставят напъните, с които са се заели ", съобщи през вчерашния ден Елисейският замък. " Опасяваме се обаче, че това няма да стане ", означи президентството.

В края на юни Тръмп изпрати заплашителни писма на девет страни от НАТО, включително Германия, Канада и Норвегия, приканвайки ги да спазят уговорката си да усилят военните си разноски на 2 % от брутния си вътрешен артикул през 2024 година Подялбата на разноските ще е една от главните тематики на срещата на върха, удостовери генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е норвежец.

" Германия е с 1 % (от своя БВП), Съединени американски щати са с 4 %, а НАТО облагодетелства Европа доста повече, в сравнение с Съединени американски щати. Според някои Съединени американски щати обезпечават 90 % от финансирането за НАТО, до момента в който доста други страни са надалеч от 2-та % от (БВП), които дадоха обещание да внасят ", означи сериозно президентът през вчерашния ден. На миналогодишната среща на върха Тръмп към този момент укори съдружниците, че дължат " големи суми пари " на НАТО.

" Мъчителна среща на върха "

" Тази среща на върха ще бъде мъчителна ", предсказа европейски посланик, поискал анонимност. " Успехът й ще зависи от настроението на Доналд Тръмп ", прецизира върховен представител на алианса.

" При ръководството на Тръмп някаква дълбока неустановеност е обхванала основните европейски настоящи лица като цяло ", акцентира френският евродепутат Арно Данжан, експерт по въпросите на защитата. " Не става въпрос единствено за подозрения в надеждността на американските задължения в границите на алианса, а и за насоките на една непостоянна американска външна политика, способна както заради изолационизъм, по този начин и заради авантюризъм да навреди на европейските ползи в региона на сигурността ", разяснява той.

Освен това съгласно Пиер Вимон, някогашен изпълнителен общоприет секретар на Европейската работа за външна активност (втори по сан в европейската дипломация), първата огромна двустранна среща Тръмп - Путин няколко дни по-късно е " доста по-важна " за американския президент, в сравнение с срещата на НАТО. " Той ще желае да получи нещо от срещата си с съветския президент, пробив по украинския въпрос, блокиран макар положените от Франция и Германия старания ", споделя френският посланик - асоцииран откривател в мозъчния концерн " Карнеги Европа ".

Като остана колеблив по въпроса за Крим, който Русия анексира през 2014 година, Доналд Тръмп изпрати обръщение до Путин, отбелязва Томас Каръдърс, вицепрезидент на Фондация " Карнеги ". " Целта на Путин е да всее разделяне сред Съединени американски щати и европейците и измежду европейците. Той ще изпитва приятност на срещата на върха на НАТО ", предвижда американският специалист.

Натрапчивата мисъл за разделянето

Пораждането на разделяне е натрапчива мисъл за Йенс Столтенберг. Шефът на НАТО не може да отхвърли сериозните разлики, които опълчват Съединени американски щати на останалите членове на алианса. Ще му се да има вяра, че те ще стихнат по време на срещата на върха. Непредвидимостта на американския президент обаче подхранва всевъзможни хипотези.

" Той би могъл да направи по този начин, че да бъдат анулирани ученията " Трайдънт джънкчър ", планувани за есента в Норвегия и оповестени за най-големите маневри, проведени от НАТО след края на Студената война, с претекста, че те може да бъдат сметнати от Русия за опасност и че ще костват прекомерно скъпо на американците данъкоплатци ", отбелязва Иън Бонд, специалист по Русия в мозъчния концерн Център за европейски промени (CER).

В добавка поддържаните от Доналд Тръмп подозрения в действителното предпочитание да задейства автоматизирано Съединени американски щати при положение на нахлуване против някой от европейските им съдружници, както постановява член 5 от контракта на НАТО, или за предислоциране на американските войски в Германия карат някои европейци да ускорят ориентацията към самостоятелност.

" Европа на защитата е нужна конструкция в този подтекст ", споделя френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Франция притегли девет други страни от Европейски Съюз, в това число Германия и Англия, в европейска Група за намеса, способна да реализира бързо военна интервенция, евакуация в страна във война или да окаже помощ при положение на злополучие. " Тези старания допълват тези в границите на НАТО ", твърди Парли.

Европейски Съюз и НАТО подписаха през днешния ден в Брюксел нова взаимна декларация за съдействието си. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР