Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са

...
Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са
Коментари Харесай

Евролидерите се договориха за бюджета и плана за възстановяване

Ръководителите на 27-те страни членки на Европейски Съюз, които през днешния ден са на среща на върха в Брюксел, са постигнали и приели компромис, който разрешава да се деблокира обстановката, обвързвана със идващия европейски бюджет и с проекта за възобновяване на Европейски Съюз от коронавирусната рецесия. Новината заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от международните организации.

Бюджетът на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година на стойност 1,074 трилиона евро и проектът за възобновяване на стойност 750 милиарда евро бяха признати през юли, само че бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се опълчиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на правилата и нормите на правовата страна.

" Можем да стартираме в този момент с използването на проекта и с възобновяване на нашите стопански системи. Нашият исторически проект за възобновяване ще води напред нашия зелен и цифров преход ", написа Мишел в Туитър.

Постигната сделка проправя също по този начин пътя към това водачите да се договорят за по-амбициозни цели за понижаване на излъчванията на парникови газове - с 55 % до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година, вместо контрактуваните до момента 40 %. По-късно през днешния ден водачите ще обсъдят и този въпрос, показва Ройтерс.

Относно деблокирането на обстановката с бюджета и проекта за възобновяване Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз до края на годината, контракти покупко-продажби с Варшава и Будапеща, което разреши те да вдигнат наложеното несъгласие, осведоми Българска телеграфна агенция.

Съгласно договорката европейските водачи ще излязат с декларация, в която се споделя, че връзката на върховенството на закона с фондовете ще се ползва обективно и единствено, с цел да се запази потреблението на европейските средства по предопределение, вместо да се санкционират страни, които са настрана обект на следствие на Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона.

За да се забави практическото използване на новия правилник Полша и Унгария могат да изискат от висшия еврейски съд да ревизира дали той дава отговор на наредбите на договорите за Европейски Съюз. Подобна инспекция може да отнеме две години. Европейската комисия ще би трябвало по-късно да разгласява инструкции за използването на регламента, което може за отсрочи с още няколко месеца всичко това, евентуално след изборите в Унгария, планувани за 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР