Ракета Long March-5Ф изстреля ключов модул на 66-тонна космическа станция(снимка:

...
Ракета Long March-5Ф изстреля ключов модул на 66-тонна космическа станция(снимка:
Коментари Харесай

Китай пуска първи модул от нова космическа станция


Ракета Long March-5Ф изстреля основен модул на 66-тонна галактическа станция
(снимка: China Space Report)

Китай изстреля основен модул от нова, непрекъсната галактическа станция, която е следващото попълнение от все по-амбициозната стратегия на Пекин. Модулът Тианхе – който съдържа жилищни пространства за членовете на екипажа – беше изстрелян от галактическия център Венчанг с ракета Long March-5B.

Единствената галактическа станция досега в орбита е Международната галактическа станция, която е колаборация сред Русия, Съединени американски щати, Канада, Европа и Япония. Китай не взе участие в нея. МКС обаче би трябвало да бъде пенсионирана след 2024 година

Китай навлезе късно в галактическата конкуренция, разяснява. Едва през 2003 година страната изпрати първия си астронавт в орбита. Все отново това подреди страната на трето място след Съветския съюз и Съединени американски щати.

Досега Китай е изпратила в орбита две предходни галактически станции. Тиангонг-1 и Тиангонг-2 обаче бяха пробни станции – елементарни модули, които позволяваха единствено релативно къс престой на астронавтите.
още по тематиката
Новата, 66-тонна, многомодулна станция Тиангонг би трябвало да работи най-малко 10 години, считано от 2022 година Тианхе е главният съставен елемент от нея. Дълъг е 16,6 метра и необятен 4,2 метра. Той ще обезпечава сила и задвижване. Съдържа всички технологиите за поддържане на живота и жилищните пространства, нужни на посещаващите астронавти.

Пекин възнамерява най-малко още 10 сходни изстрелвания, с цел да отнесе цялото в допълнение съоръжение в орбита. Това ще разреши станцията да бъде приключена следващата година. Тя ще кръжи към Земята на височина от 340 до 450 км. След пенсионирането на Тиангонг може да се окаже единствената галактическа станция в орбитата на Земята.

Чен Лан – анализатор, профилиран в галактическата стратегия на Китай – съобщи пред организация Франс прес, че планът е от „ огромно начинание ”. „ Това ще бъде най-големият план за интернационално галактическо съдействие за Китай, тъй че е доста значим ”, сподели той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР