Раждаемостта в Япония спадна за през 2022 г., достигайки рекордно

...
Раждаемостта в Япония спадна за през 2022 г., достигайки рекордно
Коментари Харесай

Населението на Япония се топи рекордно бързо

Раждаемостта в Япония спадна за през 2022 година, достигайки рекордно ниско равнище, оповестява " Ройтерс ".

Усещането за рецесия в страната се изостря, защото популацията понижава и в същото време застарява бързо.

По данни на японското здравно министерство коефициентът на раждаемост, или междинният брой деца, родени от една жена през живота ѝ, е 1,2565 . Тази цифра е даже по-ниска от предходното дъно от 1,2601, регистрирано през 2005 година, и е надалеч под равнището от 2,07, считано за належащо за поддържане на устойчиво население.
 Япония с най-големия негативен натурален приръст от 1899 година
Япония с най-големия негативен натурален приръст от 1899 година

Отрицателен приръст от 448 000

Премиерът Фумио Кишида трансформира пресичането на намаляващата раждаемост в страната в собствен главен приоритет. По тази причина държавното управление му възнамерява да отделя средства в размер на 3,5 трилиона йени (25 милиарда долара) годишно за грижи за деца и други ограничения в поддръжка на родителите.

" Младежкото население ще стартира фрапантно да понижава през 30-те години на века . Периодът от време до тогава е последният ни късмет да обърнем наклонността на намаляваща раждаемост ", съобщи Кишида по-рано тази седмица при посещаване в детско заведение.

Пандемията изостри демографските провокации пред Япония, като по-малкото бракове през последните години способстваха за по-малко раждания, а COVID-19 частично е виновен за по-големия брой смъртни случаи.

Броят на новородените в Япония се е намалил с 5% до 770 747 през предходната година, което е нов негативен връх. Броят на смъртните случаи пък е повишен с 9% до рекордните 1,57 милиона. Над 47 000 смъртни случая в Япония през 2022 година са породени от пандемията от ковид.
 Японска покруса: Спад на популацията с близо 1 млн. души за 5 години
Японска покруса: Спад на популацията с близо 1 млн. души за 5 години

Падат се по 1,4 деца на една японка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР