Рагнар Лодброк е безстрашен скандинавски герой, за когото съществуват множество

...
Рагнар Лодброк е безстрашен скандинавски герой, за когото съществуват множество
Коментари Харесай

Рагнар Лодброк – свирепият викинг, който се превръща в легенда

Рагнар Лодброк е смел скандинавски воин, за който съществуват голям брой диспути и най-много по отношение на това дали той не е цялост от голям брой други мъже, живели по това време. Така че въпросът е – къде свършва Рагнар мъжът и къде стартира митът за него?

Често героите от фолклора са били елементарни мъже, които са правили изумителни за времето си неща и които са били награждавани с истории за тях, излъчени от потомство на потомство. С годините историите се трансформират, а героите стартират от ден на ден да наподобяват на полубогове. Изглежда подобен е казусът и с Рагнар Лодброк, чието битие е оспорвано от голям брой историци.

Въпреки това, има много уважавани учени, които допускат, че Рагнар фактически е съществувал, само че историите за него са толкоз пресилени, че той се е трансформирал в митичен воин. Едно от най-сигурните неща за него е, че е бил войник и че е първият скандинавец покорил Англия. Рагнар е упоменат в няколко скандинавски саги, както и в „ Gesta Danorum ”, за която се счита, че е най-достоверната книга, описваща ранната история на Дания.

Вярва се, че Рагнар е представлявал голяма заплаха както за средновековна Англия и Франция, по този начин и за Нортумбрия, Уесекс и Западнофранкското кралство. Освен това се смята, че е бил женен три пъти – първо за смелата Лагерта, по-късно за благородничката Þóra Borgarhjǫrtr и най-после за принцеса Аслаг.

Съществуването на Рагнар би могло да се потвърди и посредством синовете му (всеки от тях значима историческа личност) – Ивар Безкостни, Бьорн Железния, Халфдан Рагнарсон, Сигурд и Уба, които предвождат армията, нахлула в Англия. Те вършат това, с цел да отмъстят на крал Ælla of Northumbria, който съгласно легендата залавя Рагнар и взема решение да го осъди на гибел, завързвайки го с вериги в стая, цялостна със змии.

Рагнар в стаята със змиите

Сериалът „ Vikings ” е историческа драма, основана (не изцяло) на обстоятелствата, разказани в скандинавските саги. Въпреки прелестния асортимент на актьорския състав, превъзходната им игра и стремглавия триумф на шоуто, в него има голям брой грешки. Това несъмнено не значи, че сериалът не е добър, само че може би не би трябвало да имаме вяра на всичко в него, защото Ранар в действителност е „ забъркан “ в доста от неточностите.

Като за начало братът на Рагнар – Роло е воин, основан на викинга Хролф – мъжът, който става първи държател на Нормандия. Той е първият норвежки водач, който се открива във Франкската империя и ръководи до 928 година. Освен това Хролф е пра-пра-пра-дядо на Уилям Завоевателя, което значи, че Хролф е един от предците на днешното английско семейство. Той е роден през 846 година и умира през 930 година, тъй че освен, че не е брат на Рагнар, само че в сериала е включен в събития, случили се преди той даже да се роди.

И още една забавна неправилност – сериите демонстрират, че Рагнар е удивен от християнството, само че в действителност той в никакъв случай не е бил покръстен, както и никой различен от викингите, най-малко не през идващия един век. Рагнар е притеглен повече от харизмата на Ателстан, в сравнение с от неговата религия, по тази причина приема тежко гибелта му, откакто приятелят му е погубен от Флоки, само че не поради християнството, а повече поради личностните качества на Ателстан.

И по този начин, въпросите за Рагнар са доста, а множеството от тях остават без отговор – бил ли е той същинска персона? Съдейки по норвежките саги би било заслужено да заключим, че той най-вероятно е съществувал в реалност, само че може би легендите за него прекомерно доста замъгляват същинската му същина и не ни разрешават да отсеем мъжа от мита.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР