Радвам се за възможността да приветствам представителите на Камарата на

...
Радвам се за възможността да приветствам представителите на Камарата на
Коментари Харесай

Липсата на индексация ще доведе до нулева година за строителството в община Перник, алармираха участниците в 14-ата открита приемна на в. „Строител“

Радвам се за опцията да поздравявам представителите на Камарата на строителите в България в община Перник.

Това е първата сходна среща с централното и локалното управление на браншовата организация. Това съобщи кметът на община Перник Станислав Владимиров при започване на 14-ата открита приемна на в. „ Строител “, която формалното издание на КСБ провежда взаимно с Областното посланичество на Камарата на строителите в България (ОП на КСБ) в града.

От страна на КСБ присъединяване взеха инж. Илиян Терзиев, ръководител на Управителния съвет на КСБ, инж. Любомир Качамаков, ръководител на Оперативна програма на КСБ – София, инж. Емилия Митова, ръководител на Оперативна програма на КСБ – Перник, инж. Таня Каменова, член на ОблС на Оперативна програма на КСБ – Перник, Ренета Николова, пълномощник и основен редактор на в. „ Строител “, и членове на ОблС на Областното посланичество на Камарата в Перник.

Община Перник бе показана от зам.-кметовете Стефан Кръстев и инж. Мирослав Стоицев и Мартин Жлябинков, секретар на общината.

„ Преди две години и половина ние започнахме мандат, който беше изпълнен с провокации. Преминахме и през водна, и през коронавирус рецесия. Успяхме да се оправим, а също по този начин начертахме проект за реализирането на значими инфраструктурни планове, с цел да може Перник да се развива “, уточни Станислав Владимиров. Той разяснява, че един от главните проблеми пред общината е неналичието на индексация на договорите в строителството. „ За страдание Народното събрание не откри време да реши този проблем “, съобщи Владимиров и добави, че макар компликациите общината се пробва да бъде правилна с бизнеса в града. „ Особено в тази обстановка при цени, които са в действителност непредсказуеми даже за месец напред, всяко едно забавено заплащане в посока към компаниите основава проблеми освен на нас, само че и на тях “, добави той. По думите му, в случай че скоро страната не предприеме ограничения за съответна индексация на договорите за строителство, годината във връзка с реализирането на строителни планове в община Перник ще бъде нулева.

Инж. Емилия Митова удостовери позицията на кмета на Перник, че най-големият проблем пред строителния бранш е точно неналичието на индексация на договорите. „ Как да се извършват плановете, като цената на битума от 600 лева е скочила на 1200 лева, при металите нарастването е над 100%? “, разяснява Митова. Ръст има освен при материалите, само че и при силата, горивата и труда, споделиха участниците в срещата. Сред другите съществени проблеми пред локалните компании бе посочена и неналичието на фрагменти. „ Ние страдаме доста от това. Няма служащи. И страната, и Камарата би трябвало да концентрират напъните си за справяне с този проблем “, акцентира регионалният ръководител на КСБ в Перник.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев съобщи,че приемането на методика за индексация е измежду водещите цели пред управлението на КСБ. „ Положението в действителност е доста съществено и намирането на решение е най-важната тематика пред нас като отрасъл. Считаме, че този въпрос е от същата значимост за общините. Категорични сме, че е нужна незабавна индексация, като Камарата упорства тя да е съответна, а не 15%. Това е извънредно незадоволително “, акцентира инж. Илиян Терзиев.

По време на откритата приемна беше разисквана и тематиката за инженеринга. Присъстващите се сплотиха към мнението, че инженерингът е най-бързият и съответен метод за създаване на огромните инфраструктурни планове на общините. „ По този метод всеки знае мястото си на обекта, а възложителят от кого да търси отговорност “, сподели кметът на Перник.

„ Общините като възложител са се убедили в ефикасността на този способ и опитите да бъде оптимално стеснен ще доведат до непредвидими последствия по отношение на осъществяването на общинските стратегии “, добави Владимиров.

Инж. Любомир Качамаков засегна тематиката за цифровизацията на строителния бранш и изгодите от въвеждането ѝ. „ Браншът се цифровизира с извънредно бързи темпове. Считам, че бъдещето е точно в BIM технологиите, които след няколко години ще са водещи и за нас изпълнителите, само че и за възложителите “, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР