Радой Ралин запознал президента Петър Стоянов с легендарния актьор Владимир

...
Радой Ралин запознал президента Петър Стоянов с легендарния актьор Владимир
Коментари Харесай

Йорданка Христова възкреси песен на Радой Ралин

Радой Ралин срещнал президента Петър Стоянов с именития артист Владимир Висоцки по време на визитата му в София, върна се обратно във времето някогашният държавен глава. Сатиричният спектакъл дружно със сина на писателя Кин Стоянов проведоха възпоминателна вечер по случай 100-годишнината от рождението на Ралин, на която мемоари описаха още Ицхак Финци, Хайгашот Агасян и Калин Сърменов. Йорданка Христова пък изпя ария по стихове на Ралин и музика на Милчо Левиев, която била неразрешена след бягството на музиканта на Запад. Тя се назовава „ Една красива неточност “ и е основана още до момента в който изпълнителката е студентка в студията за естрадни артисти в края на 50-те години на предишния век, където преподава Левиев. Той е един от най-близките другари на Ралин, по тази причина го моли да напише текст за ария на надарената Христова.



„ След като Милчо избра да твори свободно, не разрешиха парчето и аз стопирах да я пея “, описа Христова, а след това се разтанцува, до момента в който изпълняваше „ Една красива неточност “. На сцената се качи и Петър Стоянов, който е непосредствен с Ралин също от студентските си години. „ Той беше освен талантлив сатирик, само че и един доста добър човек. Докато бях президент, стотици пъти идваше при мен да ходатайства за другари, освен това за неизпълними неща. Отказвах му, а той постоянно споделяше: Как по този начин не можеш да свършиш работа, та ти си президент “, върна се в спомените си Стоянов.

Той в никакъв случай няма да не помни и по какъв начин гледал Висоцки и сътрудниците му от спектакъл „ Таганка “ от Москва по време на гостуването им в София. Билети не можело да бъдат открити поради големия зрителски интерес, само че Радой въпреки всичко съумял да уреди един за Стоянов. После даже го срещнал с Висоцки зад кулисите, като го показал по следния метод: „ Това е Пешо, студент от Софийския университет “. „ Това беше незабравим ден за мен “, сподели разчувстваният Стоянов.

Сред многочислените посетители на юбилейната вечер бяха министърът на културата Атанас Атанасов, който за първи път се появява измежду публиката в Сатирата в качеството си на член на кабинета, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на районното развиване Гроздан Караджов, шефът на Софийската опера Пламен Карталов. Не липсваха и роднините на Радой-внукът Димитър Стоянов с красивата си брачна половинка, някогашната му снаха Капка Георгиева, синът му Кин, чиито брат живее в Холандия.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР