Радост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе

...
Радост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Весела Лечева: „Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане“

Радост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе националният представител Весела Лечева в навечерието на коледните празници. Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ се срещна и с управленията на двете образователни заведения и разяснява с тях проблеми в областта на образованието.

 lecheva

В Златарица системата на делегираните бюджети основава напрежение сред детска градина „ Славейче “ и СУ „ Св.Св.Кирил и Методий “, тъй като и в двете просветителни институции имат подготвителни групи. Така те влизат в състезание за децата, които ще се запишат при тях. Детската градина разполага с по-добра база и сграден фонд от учебното заведение, само че правилото на финансиране в образованието „ парите следват ученика “ води до конкуренция сред двете звена. Заради намаляващия брой деца, и двете институции са обречени да получават незадоволително средства.

„ До това води безобразната политика, която ощетява учениците и не регистрира дали учебните заведения се намират в отдалечени региони, дали популацията не понижава и какви са потребностите “, съобщи Весела Лечева.
В срещата в Горско Ново село участваха управлението на детската градина, кмета на селото и родители. Директорът на локалната забавачка показа казуса с намирането на нужните възпитатели. Много педагози отхвърлят да работят по специалността си, поради ниското възнаграждение, а с цел да стигнат от Велико Търново до селото се постанова да сменят и два рейса. С болежка присъстващите установяваха по какъв начин педагози избират да работят като продавачки за минимална заплата, вместо да преподават.

„ Проблемът с модела в образованието е идната бомба със закъснител в нашата страна. В сферата на образованието виждаме още веднъж по какъв начин повече пари не водят до повече познание, тъй като остават нерешени главните проблеми “, разяснява Весела Лечева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР