Раджниш Чандра Мохан Джаин или Бхагаван Шри Раджниш, или Ошо

...
Раджниш Чандра Мохан Джаин или Бхагаван Шри Раджниш, или Ошо
Коментари Харесай

Възприемай живота като игра, а света като спектакъл

Раджниш Чандра Мохан Джаин или Бхагаван Шри Раджниш, или Ошо (11 декември 1931 – 19 януари 1990) е прочут и одобряван нееднозначно актуален нравствен преподавател и мъдрец, живял в Индия и Съединени американски щати, създател на противоречивото духовно и философско придвижване „ Ошо-Раджниш “. Един от най-четените, цитираните, възвеличавани и развенчавани духовни мислители на най-новото време. Синтезирал мъдростта на доста генерации и религии, Ошо съумява да " преведе " на наличен простодушен език посланията на античните хора до човечеството. 
Учете се по какъв начин да се смеете повече. За мен смехът е толкоз заветен, колкото и молитвата. Бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е следил себе си и е разкрил кое за него е вярно и кое – не, кое е положително и кое – неприятно. Обичай, само че помни: твоята обич не би трябвало да се трансформира за обичания в затворническа килия.
Никога не питайте никого кое е вярно и кое – не е. Животът е опит и до момента в който тече този опит би трябвало да си изясните кое е положително и кое – неприятно. Слушайте и чувайте. Има моменти, когато Бог идва и чука на вратата ви. Това е любовта - Бог, който чука на вратата ви. Чрез дамата, посредством мъжа, посредством детето, посредством пристрастеността, посредством цветето, посредством изгрева и залеза... Бог може да чука на вратата по доста способи. Отпуснете се и бъдете елементарни – ето това е към този момент неизмеримо. Желанието да сте невероятни в действителност е много нормално предпочитание.Уединете се, започнете да получавате наслаждение от самия себе си. Изпитайте същинско благополучие от това, че сте със себе си и няма да има никакво значение дали някой ще пристигна при вас. Вие сте цялостни и преизпълнени. Ако никой не почука на вратата ви – все едно. С вас всичко е наред, нищо не сте пропуснали. Вие не чакате някого. Вие сте си вкъщи. Ако някой пристигна – отлично, прелестно. Ако не пристигна – също доста хубаво.  Ако си богат – не мисли за това. Ако си безпаричен – не приемай бедността на съществено. Ако можеш да живееш на Земята, без да забравяш, че светът е единствено театър, ще си свободен и страданията няма да те допрян. Възприемай живота като игра, радвай му се. Смелостта е придвижване в незнайното, самостоятелност от всички страхове. Смелостта още не е дръзновение. Безстрашието е, когато ставате все по-смели и по-смели. Това е висше прекарване. Безстрашието е безспорната храброст.  Пробудете се. Когато чувствате, че ви е омръзнало, накажете се както би трябвало. Себе си, не другиго. Отворете необятно очи. Събудете се. Слушайте и чувайте. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР