Радина Кърджилова беше обявена за най-добра актриса, Захари Бахаров -

...
Радина Кърджилова беше обявена за най-добра актриса, Захари Бахаров -
Коментари Харесай

Големите победители на наградите Икар снощи: Захари Бахаров и Радина Кърджилова

Радина Кърджилова беше оповестена за най-хубава актриса, Захари Бахаров - за най-хубав артист, съобщи Българска телеграфна агенция. В Световния ден на театъра по традиция у нас се връчват премиите „ Икар”. 44-ата гала се организира в Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

"Пияните " от Иван Вирипаев на Явор Гърдев в Малък градски спектакъл "Зад канала " завоюва "Икар-2018 " за най-хубав театър. Наградата излезе да вземе директорката на театъра Бина Харалампиева, само че настоя Явор Гърдев също да се качи на сцената, "за да му направи любовно пояснение " - нещо доста рядко срещано сред режисьори, по думите й.

"Едно от най-големите ми удоволствия през годината беше да работя с натрупа - не щатна, а "спектаклообразуваща " - в "Зад канала ", и в един театър с един човек - в Театър 199. Така се получи баланс. Благодаря на театрите, на чудесната натрупа на "Пияните " и на изключителния солист Захари Бахаров ", сподели Явор Гърдев.

"Тази вечер е доста специфична за нашата фамилия, какво ми остава с изключение на да благодаря на по този начин нареченото ми семейство, както споделя героят ми ", пошегува се Захари Бахаров, като приемаше "Икар "-а за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория " по романа на Милен Русков, режисура на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев ".

По-малкият му брат - Явор Бахаров, взе оценката за поддържаща мъжка роля - за "Редки тъпанари " - престъпна комедия по кино лентата на Марио Моничели "Неизвестни причинители " на Теди Москов в Русенския спектакъл.

Наградата за постановка получи Галин Стоев за "Танцът Делхи " от Иван Вирипаев в Народния спектакъл.

За присъединяване си в постановката Радина Кърджилова бе отличена с "Икар - 2018 " за водеща женска роля. Нейният брачен партньор и сътрудник Деян Донков изскочи на сцената да я поздрави, разцелува я и й благодари за благото създание, с което го е дарила - техния наследник Христо.

"Културата ни учи да прекрачваме личните си граници, да преодоляваме разликите, учи ни да сме свободни, учи ни на толерантност, от каквато през днешния ден има голяма потребност ", сподели на церемонията Галин Стоев. "Да работим всички за това културата да резервира същинския си смисъл ", прикани своите сътрудници режисьорът.

За работата си в "Пияните " и "Танцът Делхи " Никола Тороманов заслужи "Икар " за сценография. Наградата за майсторско техническо реализиране е за "Франкенщайн " от Ник Диър по романа на Мери Шели, режисура на Стайко Мурджев в Театър "София ".

София Бобчева бе отличена като най-хубава актриса в поддържаща роля - за две превъплъщения в спектакли на Народния спектакъл - "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности /Чудаци/ " от Максим Горки на Красимир Спасов и "Танцът Делхи ".

 икар @NET

Бурни ръкопляскания придружаваха видеоклипа с функциите на Иван Иванов в киното. Актьорът бе приветстван дълго от всички присъстващи, изправени на крайници, когато излезе на сцената, с цел да получи премията "Икар " за чест и достолепие. Той приемаше овациите с усмивка и поклони, изпращаше въздушни целувки и безмълвно поздравяваше сътрудници и другари в залата.

"Трогнат съм. Трудно приказвам, по тази причина ще приказвам малко. Благодаря за вниманието - зарадвахте ме ", сподели Иван Иванов. "Бъдете щастливи! Обичам ви, обичайте ме и вие! ", приключи разгорещено актьорът.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев поздрави Иван Иванов и честити празника на всички. Той напомни думите на предшественика си Стефан Илиев, който преди няколко години, като получи премията за чест и достолепие, тъмно се пошегува: "Бъдете бодри, неприятното е пред нас ".

"Знаете, че аз няма да кажа това. Бъдете бодри - животът е пред вас! Бъдете въодушевени - театърът ви чака! ", сподели Мутафчиев и честити премиите на отличените си сътрудници.

Министърът на културата Боил Банов връчи грамоти за най-успешен сезон - за високи достижения в театралния мениджмънт и в креативната активност, на Театър 199 "Валентин Стойчев " и на Сливенския куклен спектакъл.

"Икар " за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за "Ревизорът " от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния спектакъл "Алеко Константинов " и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов ".

Асен Аврамов взе премията за авторска музика за "Бесове " по Достоевски на Иван Добчев в Театралната работилница "Сфумато ". Театрален художник завоюва оценката за критически текст - Васил Рокоманов за "История на сценографията ", издание на Националната художествена академия.

Актьорският екип на "Авеню Q " по истинската концепция на Робърт Лопес и Джеф Маркс, режисура на Уест Хайлър /САЩ/ и Петър Кауков в Столичния куклен спектакъл, беше награден за достижение в кукленото изкуство.

Най-добрият куклен театър на "Икар-2018 " е "Парченцето " по претекстове на Шел Силвърстийн, режисура на Веселин Бойдев в Бургаския куклен спектакъл.

Наградата на АКТ-УНИМА - България /Асоциация на куклените театри - Международен съюз на куклените дейци/, беше връчена на режисьора Леонард Капон.
 Когато пиенето на вода се трансформира в същинско наслаждение Edna предлага Когато пиенето на вода се трансформира в същинско наслаждение
Победители в категорията актуален танц и пърформанс са Ива Свещарова и Вили Прагер за Shamebox на "Брейн Стор Проджект " и ДНК - НДК. Отличените за вариететно и атракционно изкуство са Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен темп " и Николай Коев за достижения в региона на "Кристал баланс ", за цирково изкуство - Васил Романов за повсеместен принос.

"Златен глас " - за актьорите в дублажа, получиха Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в "Желязната лейди " и Христо Узунов за Фома в "Мутра по заменяне ".

Любомир Велев завоюва оценката за модерна българска музика за албума си Metamorphosis.

"Рамка " на стилното празненство по награждаването бяха осъществяванията на световноизвестния цигулар Минчо Минчев и неговия наследник и сътрудник Николай Минчев. За празничното въодушевление способстваха също примабалерината Марта Петкова, Стефан Вълдобрев и Обичайните обвинени.

В годината на първото българско европредседателство Националните награди "Икар " бяха под мотото на Европейския съюз "Единни в многообразието ". Режисьор и сценарист на празничния театър беше Стоян Радев, а сценограф - Мира Каланова. Шегите на водещите - актьорите Виктория Николова и Валентин Ганев, "се въртяха " към политическата уместност и равнопоставеността на мъжете и дамите - изключително в театъра.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР