Радина Банкова е родена на 25 април 1969 г. в

...
Радина Банкова е родена на 25 април 1969 г. в
Коментари Харесай

Радина Банкова: Кризата е толкова дълбока, че поединично спасение няма

Радина Банкова е родена на 25 април 1969 година в Ловеч. Завършила е Профилираната езикова гимназия " Екзарх Йосиф I " в града. Има висше обучение от УНСС, компетентност интернационалните стопански връзки. През 1996 година се връща в Ловеч и оглавява фамилната компания " Крис Фешън " за дамски плетени дрехи, която управлява и до през днешния ден. Председател е на УС на Асоциацията на производителите и експортьорите на дрехи и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с възстановяване изискванията на труд, възнаграждение и успеваемост.

- Г-жо Банкова, прави усещане, че за изборни позиции мъжете постоянно имат превес... Защо дамите странят от политиката?

- Дамите не странят толкоз от политиката, колкото тя си остава към момента " мъжки свят ". В политиката отношението към дамите се разчупва по-бавно, в сравнение с в бизнеса, където дамите навлязохме съществено през последните 15 години. Дори в избрани кръгове на бизнеса дамите към момента не са допускани. Това е архаизъм, който продължава да важи с всичка мощ, без значение от обстоятелството, че за това не се приказва... Истината е, че доста дами имат повече качества от някои мъже на управителни позиции. За страдание към момента не престават да живеят легенди за половете. Хората би трябвало да се правят оценка съгласно качествата им!

- Защо приехте номинацията за кмет?

- Няма по какъв начин да бъдеш задоволен от триумфите си, когато хората от общността, в която живееш, не имат вяра в бъдещето и не виждат вероятност за себе си, за фамилиите си и за своята реализация, и ежедневно напущат Ловеч. Демографската злополука, която сполетя нашата община, е главният знак за положението на стопанската система и заетостта във всички публични сфери.

Като човек, който има мощно възприятие за гражданско съзнание и е взел участие в доста доброволни начинания, считам, че в нашето общество отсъства разбирането за нужното гражданско наличие и отговорност във всекидневието. Моята мотивация да се включа в изборите произлиза главно от това, само че и от дълбокото разбиране, че ръководството на общините би трябвало да бъде структурирано по този начин, че да не се дефинира от политически зависимости, а да е в интерес на жителите и бизнесмените. Оттам е и разбирането ми за потребността от нов модел на ръководство, нов образец за осъществяване на публично виновни политики.

Родена съм и израснала в Ловеч, моето семейство живее тук и моята компания реализира активност в Ловеч. Мотивирана съм градът и цялата община да се развиват и да станат по-добро място за живеене.

- Оглавявате Асоциацията на производителите и експортьорите на дрехи и текстил, има ли оттегляне от позициите, които България е имала и в случай че да - по какъв начин може да си ги възвърне?

- Чисто статистически, като брутна стойност на износа до края на м.г., нашият отрасъл съумява да задържи позициите си на европейския пазар. За жал обаче, заради отрицателната демографска наклонност, най-много напускането на страната на толкоз доста българи в работоспособна възраст, и нашият отрасъл не може да се развива заради неналичието на квалифицирана работна ръка. Нещо повече, ние губим по близо 5000 заети всяка година и от 165 000 заети през 2007 година, към този момент в сектора работят към 92 000. Задържането на износа се дължи главно на покачване на ценовите равнища и ориентацията към клиенти от междинен и висок клас, както и на иновативността на компаниите и обръщането им към нишови производства.

Да се надяваме, че ще можем в краткосрочна вероятност да надскочим настоящето равнище, за жал е нереалистично, още повече, че в нашите прилежащи страни браншът получава сериозна поддръжка поради експортната си устременост. У нас поддръжката съвсем отсъства.

- Има ли лостове локалната власт да подкрепя бизнес инициативи като вашето?

- Местната власт няма лостове за директна поддръжка на бизнеса, само че ръководи необятна палитра от административни услуги, които са от основно значение за всеки тип бизнес, без значение от размера на компанията. Тяхното структуриране и ръководство е от значително значение за комфорта и устойчивото развиване на стопанската система в общински мащаб. От близо 10 години слушаме за електронно държавно управление и то все не се случва. В целия свят административните услуги са електронизирани, а и в нашата общинска администрация към момента не се е случва, макар декларираните проекти.

- Всички претенденти приказват за привличане на вложения и възстановяване на инфраструктурата, от какво се нуждае община Ловеч?

- Подобни обещания гласоподавателите чуват от години. Преходът сподели, че познатият ни политически хайлайф не е в положение да се оправи с тежките проблеми на локалните общности - западат цели райони, дребните обитаеми места не престават да се обезлюдяват, а хората са принудени да търсят прехранване отвън страната. По-страшна обаче е неналичието на хрумвания за бъдещето. Кои са главните провокации, пред които ще бъдем изправени на следващия ден? Какво би трябвало да създадем през днешния ден, с цел да оцелеем като общественост и дружно да преодолеем тежката рецесия? Достатъчно ли ще е да продължим да се хвалим с отчасти ремонтирани улици, обособени санирани здания или на места актуализирани детски площадки, в случай че в тях няма да живеят и няма да вършат първите си стъпки нашите деца и внуци?

Време е за смяна - да има ръководство, отворено към мнението на общността, да има вложения в хората, които са най-ценният капитал на града и които ще работят за бъдещето на града и общината. Необходима е коренна смяна в структурата на общинските политики в полза на жителите.

- Как ще бъдат подтиквани младите да останат и да се развиват в общината?

- Без условия за осъществяване на интелектуалния капацитет на младежите бъдещето на Ловеч е обречено. Наложително е да бъде потърсен контакт с младежи, които сега учат и да им се предложат стипендии, финансирани от общинския бюджет, както и контракти за стажуване, които да им подсигуряват работни места след дипломирането им. Ако няма задоволително такива деца или искащи, би трябвало да се притеглят младежи от други градове и да им се дават без наем общински жилища. Да се направи карта на града, която да предвижда какъв брой експерти в другите сфери ще се пенсионират в идващите 4 години. На тази прогноза да се даде необятна публичност и да се търси поддръжката на допустимо максимален брой хора, тръгнали от този град и осъществили се професионално.

- Кои ще са предпочитаните ви задания като кмет?

- Акцентите на моята платформа са трите най-важни сфери от живота на общността - обучение и просвета, опазване на здравето и стопанска система и обществени действия.

Икономическото раздвижване на Община Ловеч е наложително изискване за превъзмогване на рецесията. Първоначално ще бъде мъчно да се привлекат огромни вложители и по тази причина във фокуса би трябвало да бъдат дребните и междинни компании от сферата на услугите, туризма и земеделието, за които имаме голям капацитет. Ловеч би трябвало да стане средищен туристически център в региона. Виждам посредством развиването на туризма допустимо най-бърза опция за повишение на икономическата интензивност и за опазване на локалните обичаи и традиции, както и на обичайните занаяти.

- Голям проблем в доста обитаеми места е опазването на здравето, имате ли подготвеност да подпомогнете лечебните заведения в общината, в случай че бъдете определена?

- Съществуващите и все по-задълбочаващи се проблеми на МБАЛ " Проф. П. Стоянов ", закриването на доста отделения, неналичието на млади експерти (85% от личния състав на лечебното заведение са към този момент пенсионирани хора), ниското възнаграждение и скритата абдикацията на страната от уговорката за опазване на нашето лечебно заведение, са проблеми, които изискват незабавни дейности. Необходими са разговор и преосмисляне на партньорството сред община Ловеч и Министерство на здравеопазването, както и съответни задължения на локалната власт по привличането на млади експерти с здравно обучение. Трябва да се инициира разговор сред представителите на лекарската колегия и всички структури на здравната система в региона. Време е всички да осъзнаят, че рецесията е толкоз дълбока, че поединично избавление няма да има. За мен работата за подпомагането, по-скоро спасяването на лечебното заведение, е от основно значение.

- Какъв резултат бихте приела като победа?

- Само и само избирането ми за кмет на община Ловеч. Хората са се нагледали на политици, които оправдават загубите с изсмукани от пръстите причини. Аз не съм политик. Искам да оказа помощ на града си да се развива. Разчитам на необятна поддръжка от жителите, с изключение на от Българска социалистическа партия, която застана зад мен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР