Ръчно навиване на 2 тежести и смазване на механизма. Всеки

...
Ръчно навиване на 2 тежести и смазване на механизма. Всеки
Коментари Харесай

Стрелките назад: Как часовникарят Цветан ще „спре“ времето в Ботевград


Ръчно навиване на 2 тежести и смазване на механизма. Всеки ден към този момент 28 години поред Цветан Вушовски се грижи всички поданици и гости на Ботевград да чуят камбанения звън на часовниковата кула, която е знак на града.

„ На всеки 20 часа би трябвало да се вдигнат ето тези 2 тежести. Те са камъни. Тази половина, която виждаме сега, е махалото и тези зъбни камъни са часовниковия механизъм Ето това пък – виждате ли долу виси – това повдига лостовата система и тя задвижва ударния механизъм “, изяснява Цветан.

Снимка: Редакторски екип


Тази нощ часовникарят с изключение на стрелките в дома си, ще завърти и тези в кулата. За задачата „ ще спре времето ".

„ За да го върна 1 час обратно би трябвало да спра ето този механизъм. Спирам го и след 1 час се връщам и го пущам “, уточни той.

Снимка: Редакторски екип


Часовниковата кула в Ботевград е издигната през 1866 година. Височината и от 30 метра я прави най-високата освен у нас, само че и на Балканите.

Строежът на кулата е траял 3 години, а 15 години по-късно е подложен и часовниковият ѝ механизъм.

Снимка: Редакторски екип


„ Камбаната на часовниковата кула тежи цели 25 кг. Нейният звън се чува в целия район – в радиус от 3 километра. Може да се види и в радиус от 4 километра “, разяснява Силвия Маринова, шеф на Оперативна програма „ Туризъм “ към Община Ботевград.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР