Работодателските организации АОБР, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват с

...
Работодателските организации АОБР, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват с
Коментари Харесай

Работодателите искат Горанов да ускори промените в Закона за счетоводството

Работодателските организации АОБР, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ упорстват с писмо до финансовият министър Владислав Горанов да форсира приемането на измененията в Закона за счетоводството по отношение на самостоятелния финансов одит .

На 30 август на уеб страницата на Министерство на финансите е оповестено за публично разискване предложение за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане , с което в преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са препоръчани промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, Закона за локалните налози и такси, Закона за акцизите и данъчните хранилища, Закона за налога върху добавената стойност и Закона за счетоводството .

Работодателите със страдание означават , че в предлагането за изменение и допълнение на Закона за счетоводството липсват подкрепените от АОБР и от Националния стопански съвет " оферти за унищожаване на позволено под лобистки напън пререгулиране при установяване на предприятията , подлежащи на наложителен одит на годишните финансови доклади ".

Те не престават да поддържат напълно и недвусмислено поддръжката си за повишение на праговете за наложителен самостоятелен финансов одит и отпадането на алинеи, с които са въведени голословни условия за наложителен одит , основани само на правната форма на юридическото лице, само че не и на справедливи критерии.

Работодателите упорстват в границите на дадените от закона пълномощия на Горанов: " да дава отговор за създаването, координирането и контрола при реализирането на държавната политика в региона на данъчната и счетоводна политика, да инициира законодателни промени, с които да бъдат облекчени над 6 000 дребни български предприятия от финансовата и административна тежест, която Закона за счетоводството им постанова, задължавайки ги да одитират годишните си финансови доклади ".

Вместо понижаване на административната тежест и рационализиране на регулаторната рамка закона слага условия непропорционални на финансовите благоприятни условия на дребните предприятия . Цялостна политика на Европейски Съюз е да се плануват ограничения за възстановяване на изискванията, при които оперират дребните и междинни предприятия.

В несъгласие с тази политика стойностните прагове за наложителен одит, въведени в Закона за счетоводството, попречват основаването на удобна среда за икономическата интензивност на дребните предприятия и голословно затрудняват реализираната от тях активност.

" В България, осъществяването на одит на дребни предприятия се трансформира в едно утежняващо обвързване , при което заради лимитираните финансови благоприятни условия на предприятията се избира най-ниската оферта, а не най-качествената услуга. Ниската цена надлежно води до официално осъществяване на одиторската активност, което удостоверява тезата, че одиторската легализация на дребните предприятия е непотребна и ненужна услуга - и за бизнесмените, и за обществото ", допълват работодателите.

Според тях, остава неразбираема повода за въвеждането на неведнъж по-ниски прагове за наложителен одит на предприятията. В съвсем 100 % от дребните предприятия , които се одитират според настоящото законодателство, едни и същи физически лица са както притежатели на капитала, по този начин и шефове , и по тази причина не се нуждаят изключително от това трета страна-одитор да подсигурява достоверността на финансовите доклади на предприятията им.

 Лобизъм на пакост към измененията в Закона за счетоводството
Лобизъм на пакост към измененията в Закона за счетоводството

Няколко хиляди дребни предприятия против няколко китки одиторски компании

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР