Работодателите - с отворено писмо до правителството. Те настояват за

...
Работодателите - с отворено писмо до правителството. Те настояват за
Коментари Харесай

Синдикатите поискаха нова актуализация на бюджета

Работодателите - с отворено писмо до държавното управление. Те упорстват за отговор обезпечени ли са доставките на газ и след месец юни. А в това време - синдикатите отново желаеха актуализация на актуализацията на бюджета.

Неприемането на актуализацията на бюджета ще се отрази пагубно и за хората и за бизнеса. Това предвиждат КНСБ и считат, че заложените средства даже би трябвало да бъдат удвоени от 2 на 4 милиарда лева А спомагателните средства би трябвало да отидат за по-високи заплати. Работодателите въпреки това са на мнение, че актуализацията е без значение в този си тип и единствената работеща мярка би била енергийни помощи за бизнеса. И още те излязоха с отворено писмо до държавното управление като упорстват да знаят има или не подписан дълготраен контракт със Съединените щати за доставка на природен газ. Причината – не могат да си създадат сметката.

Синдикатите предупреждават- актуализацията е наложителна и то макар заложените средства и ограничения.

„ Аз упорствам актуализацията на бюджета да мине през Народното събрание, с какво болшинство не знам, значимото е да мине освен това с още повече спомагателни разноски, които съгласно нас напълно разумно могат да бъдат направени”, съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Допълнителни разноски от още 2 милиарда лева за по-високи заплати, оферират от КНСБ. „ Няма друга опция, без значение кой ръководи страната с изключение на да се компенсират приходите на работещите”.

Не такива са сметките на работодателите.

„ Предложените текстове в актуализацията и промени в закона за енергетиката не вземат решение главната задача на тази актуализация и в случай че в този тип не се състои няма да се промени нищо съществено”, уточни Васил Велев, ръководител на АИКБ.

И също оферират увеличение на приходите, само че посредством енергийни помощи за бизнеса. „ Това би било от изгода на жителите, защото би спряло тяхното обедняване, би спряло инфлацията до равнищата на които е, дори може цените да се върнат и обратно, тъй като конкуренцията действа”.

Също поради по-голяма предвидимост упорстват да стане ясно публично има ли подписани дълготрайни контракти за доставки на американски газ.

„ КЕВР е планувал планирана пазарна цена 115 лева, за мегаватчас, на каква база е планувал... Има ли учредения за такава цена или ние да се спасяваме поединично да си търсим други доставчици”, твърди Велев,

Докато работодатели и синдикати пресмятат на едро по какъв начин ще се отрази неналичието на актуализация на бюджета, Костадин счита по личния си джоб. И брои какъв брой кг картофи би трябвало да продаде, с цел да му стигне пенсията, която с добавката е 400 лева

„ Ако ми падне пенсията, би трябвало да спра да се движа. Разходите непрестанно се усилват колкото и да се стискаш няма да ти стигнат”, съобщи пенсионерът Костадин пред Нова тв.

Синдикатите също считат, че заложеното нарастване на пенсиите би трябвало да стане факт.

„ Те не са най-правилният метод изключително 60-те лева да възстановим нарушената връзка сред приноса и правата, само че са само вероятния към сегашния момент”, твърди Пламен Димитров.

Но работодателите се тормозят, че това, по думите им, безогледно нарастване ще се отрази отрицателно върху работещите.

„ Приходи от над 1 млрд по проекта за възобновяване и резистентност ще послужат за това увеличение на пенсиите, само че те би трябвало да се върнат следващата година + нови 4 отиваме на още 5 милиарда догодина”, съобщи Велев.

Въпреки другите сметки Костадин, който следи политическите вести е сигурен, че актуализация ще има. „ Ще я гласоподават тъй като няма къде да идат, тъй като държавното управление пада, държавното управление пада, в случай че продължат по този начин да се развиват нещата”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР