Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други

...
Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други
Коментари Харесай

Внасяме за работа виетнамци и индийци за 2 години

Работодателите желаят да внасят служащи от Виетнам, Индия и други страни отвън Европейски Съюз най-малко за две години. Сега разрешението се издава за период от една година.
Искането е записано в мнението на работодателите за признатия на първо четене от Народното събрание план за промени в Закона за трудовата миграция и подвижност.
"В случаите на наемане на лица от отдалечени страни - да вземем за пример от Индия и Виетнам, транспортните разноски до България съществено въздействат на финансовото натоварване на работодателя и за него ще е по-ефективно тези разноски да се разпределят за по-продължителен интервал от време ", пишат в мнението си работодателите.
Работодателите упорстват и разрешенията за наемане на чужденци да се дават по-бързо - за 2 седмици, вместо да се чака цялостен месец.
Бизнесът желае разрешенията за наемане на сезонни служащи да се издават за повече от една календарна година.
Работодателите са обезпокоени, че през 2016 година са се пенсионирали 107 078 души, до момента в който през 2017 година единствено 54 346 младежи са приключили приблизително обучение.
45% от компаниите възнамеряват да назначат нови служащи, а 29% показват че има такава възможност. Само за 10 работни дни - от 2 до 16 януари, българските работодатели са оповестили 9511 работни места.
"Абсурдната синдикалнопопулистка теза, че с повдигане на заплащането казусът с неналичието на фрагменти ще се саморазреши, е крещящо несъстоятелна ", пишат още работодателите. Те дават за образец Румъния, където има цели фабрики с задгранични служащи, Полша, където единствено работещите украинци са над 1 милион, и Германия, където над 17% от работната мощ е от чужденци, написа "24 часа ".
Поправките, препоръчани от Министерския съвет, плануват и да се усили от 10 на 20% общият брой на позволените непознати служащи за дадена компания. По този метод се понижава и административната тежест за дребните и междинните предприятия, които най-често имали потребност от фрагменти. За тях ограничаването за наемане на чужденци се подвига на 35%.
Предвижда се отпадане на пазарния тест, който работодателят прави, преди да наеме чужденец. Ще отпадне и описът с специалности за висококвалифицирани експерти.
През първите 11 месеца на 2017 година са издадени общо 683 решения за достъп до пазара на труда на чужденци. Най-много инженери, техници и спортисти сме внесли от Сърбия, Украйна, Турция, Съединени американски щати и Русия. За същия интервал синя карта са получили 155 IT експерти, инженери и мениджъри от Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и Съединени американски щати. Общо 3275 са непознатите сезонни служащи.
Споразумение за импорт на работна ръка от Армения подписа в понеделник общественият министър Бисер Петков.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР