Работодатели от Банско масово търсят украинци и молдовци за работа

...
Работодатели от Банско масово търсят украинци и молдовци за работа
Коментари Харесай

Работодатели от Банско масово търсят да наемат украинци и молдовци за новия зимен сезон

Работодатели от Банско всеобщо търсят украинци и молдовци за работа в областта на туризма, с цел да окомплектоват личния състав на хотелите си и заведенията за идния зимен сезон. Това стана ясно от срещата, която провежда Регионалната работа по претовареност в Банско с локални работодатели. Над 20 бизнесмени се явиха при експертите от службата, с цел да схванат какви са законовите изисвания за наемане на чужденци.

„ В момента ни нападат посреднически компании, които ни оферират украинци и молдованци, само че имаме терзания дали тези компании са законни или лъжлив. Как да ги отсеем, попитаха работодателите. Те от дълготраен опит знаят,че има и много служащи, които почват работа сякаш съществено, обучат ги, а сетне изчезват. Затова в Банско притежателите на хотели и заведения са си направи „ Трудова карта “, в която разказват всички сезонни служащи минали през тях. Когато потеглят да наемат хора те си обменят информация за тях,защото се оказва,че общо взето сред морето и планината целогодишно циркулира един и същи личен състав. Сега обаче чули положителни думи от сътрудниците си по Черноморието за украинците.

„ Те са работливи, съзнателни желаят да се образоват и по тази причина ще избра такива служащи. Нашите също са положителни, само че са недостиг.Просто в сектора българските фрагменти понижават в бранш туризъм., споделиха работодателите. Освен това украинците и молдованците се навивали да работят крепко за 700 лв. заплата плюс обезпечен заслон и храна, до момента в който българите се мръщели на тези условия и предпочитали да работят отвън България, споделиха опита си работодателите.

На срещата със чиновниците по заетостта се разбра,че процедурата по правенето на пакетите за разрешителни документи за работа на чужденци ще могат да се подават към този момент и в локалните бюра по труда. Чиновниците дадоха обещание за 15 дни да излизат разрешителните и да не се бавят. Онези, които взимат украинци за три месеца, няма да заплащат такси. Но за по-дълъг интервал на работа, работодателите ще би трябвало да внасят по 400 лв. такса за един служащ.

През летния сезон на морето са работили общо 3600 украинци. Част от тях в този момент ще дойдат в Банско.Най-много се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, домакини. До момента декларираните за сектора свободни работни места са към 600. Но огромното наемане стартира нормално през ноември месец.
 img_4165  img_4167  img_4168  img_4172
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР