Работодатели наказват служители за коментари и лайкове в социалните мрежи.

...
Работодатели наказват служители за коментари и лайкове в социалните мрежи.
Коментари Харесай

Шефове наказват служители за коментари във Facebook

Работодатели санкционират чиновници за мнения и лайкове в обществените мрежи. Около 50 сигнала за сходно нарушение на трудовите права са постъпили в КНСБ през предходната 2020 година, предава вестник „ 24 часа”.

1/3 от жалбите са за наложено наказване вследствие на мнения във Фейсбук, до момента в който близо 18% непосредствено са били уволнени посредством месинджър. Толкова е и делът на оплакалите се, че са били глобени за шерване на персонално мнение в обществената мрежа. Оказва се, че у нас санкционират и за несъответствуваща профилна фотография, както и за издание на статуси. Сред глобените има и такива, които са издали във Фейсбук каква заплата получават.

Близо половината от жалбите са на хора сред 36 и 45-годишна възраст, само че за нарушение на трудовите права поради интензивност в интернет се оплакват и хора сред 56 и 65-годишна възраст. Някои работодатели не желаят чиновниците им да прекарват време в интернет от „ персонални подбуди” или да обменят информация, фотоси и клипове в работно време. Според годишния отчет на КНСБ за нарушаванията на трудовите права, интензивността на чиновниците в интернет може да компрометира даден бизнес, да разкрие конфиденциална информация или да предизвика спор с някои от клиентитe.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Уволнени поради изявления или мнения в обществените мрежи....

Според КНСБ, работодателите би трябвало да разполагат със лична тактика и правила за потреблението на обществени мрежи, по този начин, че чиновниците да бъдат наясно какво могат и какво не в интернет.

Общо 1 572 сигнала за нарушение на трудовите права са постъпили в КНСБ през 2020 година. ¼ от жалбите са за неизплатени заплати, като съвсем толкоз са за нарушение на работното време, почивките и отпуските. По думите на Пламен Димитров, президент на синдикалната организация, трябват законови промени, които да пазят. „ Правото на изключване” след края на работното време е една от точките, които би трябвало д бъдат уредени в регулация.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР