Работниците по света понасят двоен удар в момента: инфлацията води

...
Работниците по света понасят двоен удар в момента: инфлацията води
Коментари Харесай

Повишаването на заплатите изостава драстично от ръста на цените

Работниците по света понасят двоен удар сега: инфлацията води до понижаване на действителните им заплати, налозите върху трудовата активност се усилват. Това сочи отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване, в който се установи загуба на покупателна дарба в 35 от 38-те държави-членки.

Според Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската централна банка утежнява обстановката, като подвига лихвите.

 
Повишаването на лихвените проценти и неверно решение. Ще засегне по-тежко работещите хора и фамилиите. Много фамилии имат потребителски заеми, а виждаме и наклонност от ден на ден хора да употребяват кредитните си карти за погасяване на сметки за комунални и други услуги. Ако по-късно вдигнем лихвите, прикриваме сложна обстановка, с която е невероятно да се оправим.
Естер Линч – заместник-генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите

През миналата година нарастването на цените на жилищата, комуналните услуги, превоза и храните е било от три до четири пъти по-високо от растежа на заплатите.

Общата инфлация в Европейски Съюз е 9.2%, до момента в който междинният растеж на заплатите е единствено 4.4%.

Европейският комисар по заетостта и обществените права съобщи пред Euronews, че не е нужен нов финансов инструмент за битка с рецесията.

Николас Шмит пази поддържането на целева поддръжка за най-уязвимите фамилии и ограничения против нелоялните практики в някои браншове.

 
Имаме липса на конкуренция в някои браншове, имаме спомагателни облаги. Тези компании се аргументират, че има инфлация и по тази причина подвигат цените. Точно с това би трябвало да се борим. Може да стане посредством усилване на конкуренцията на разнообразни пазари.
Николас Шмит – еврокомисар по заетостта и обществените права

Миналия септември беше признат краткотраен налог върху свръхпечалбите на фирмите, произвеждащи и търгуващи с изкопаеми горива. Синдикатите упорстват Европейски Съюз да разшири обсега на тази мярка и в други браншове на стопанската система. 

‚Действията, които би трябвало да се подхващат, са нарастване на налозите върху спомагателните облаги, тъй като доста компании удвоиха облагите си през 2022 г, без налозите им да бъдат увеличени “, сподели още Линч.

В отчета си Организацията за икономическо съдействие и развиване предизвестява, че " двойният удар " ще засегне най-вече фамилиите с деца, изключително тези с по-ниски приходи.

Изводът е, че данъчните облекчения не са изцяло приспособени по отношение на инфлацията. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР