Работници свалиха четвърта част от Паметника на Съветската армия в

...
Работници свалиха четвърта част от Паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

Четвърта част от паметника беше свалена. Опозицията чака съдът да спре демонтажа

Работници смъкнаха четвърта част от Паметника на Съветската войска в петък, до момента в който общински консултант от " Възраждане " опита да нахлуе в регионалната администрация и насочи закани в символ на митинг.

Това се случи на фона на упования от страна на опозиционните партии в Народното събрание съдът да спре демонтажа, който съгласно тях е противозаконен. В четвъртък Административният съд в София разпореди на регионалната администрация да даде основанията за дейностите по разглобяване на паметника. Това се е случило, откакто в сряда " Изправи се. БГ " заведе дело в съда.

В четвъртък депутатите от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН) в пленарна зала против демонтажа и измененията в Конституцията, което попречи да се организира съвещанието.
 Свалените фигури от върха на паметника
" Вчера попречихме, с цел да спрем варварството, което се прави на Паметника на Съветската войска ", сподели лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в петък. Тя добави, че партията чака съдът да спре демонтажа по-късно денем. " Поискани са документи от регионалната администрация, ние сме уверени - през вчерашния ден всичко проверихме по законите - че те ги нямат ", сподели Нинова.

Общинският консултант от „ Възраждане “ Деян Николов сподели пред Българска телеграфна агенция, че дружно с негови съпартийци в Столичния общински съвет (СОС) и група жители също са поискали от регионалната администрация цялата документи по демонтажа. По думите на Николов никой от регионалната администрация не е слязъл да беседва с тях.

По-късно стана ясно, че Николов е нахлул в регионалната администрация и е заплашвал с взлом, в случай че не бъде позволен до регионалната шефка Вяра Тодева. „ Обадете се някой да слезе незабавно, тъй като ще влезем ние и ще стане неприятно. Другия път ще дойдем 500 души и ще изпотрошим всичко тук “, сподели Николов.

Демонтажът продължава макар неприятните метеорологични условия и дъжда. Двама служащи са издигнати с кран до най-високата точка на монумента, а полицейското наличие към паметника продължава да бъде засилено.

Официално демонтажът стартира на 8 декември, а на 12-и стартира и същинската работа по разглобяването на най-високата фигура. Местните управляващи от месеци упорстват за премахването на паметника, защото той е в неприятно положение, не е реставриран от основаването си и може да бъде рисков за минаващите.

Също по този начин е издигнат с пропагандна цел от комунистическия режим близо 10 години откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България в края на Втората международна война.

След началото на демонтажа опозиционните партии, съветското посолство и на съветското външно министерство подлагаха на критика ръководещите и ги упрекнаха във " безчовечие ", " нацизъм ", " фашизъм " и други. Правителството и подлага на критика Москва за непредизвиканата инвазия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР