За трета поредна година България се изкачва в годишния индекс

...
За трета поредна година България се изкачва в годишния индекс
Коментари Харесай

Дела шамари и насилие над журналисти. България се изкачи до 59-о място по медийна свобода в света, но още има проблеми

За трета поредна година България се изкачва в годишния показател на интернационалната организация „ Репортери без граници “ за свободата на медиите. През 2024 година тя заема 59 -о място. Това стана ясно от годишния на организацията, оповестен по традиция в петък, 3 май - Световния ден на свободата на печата.

Новината идва, откакто през предходната година 2023 година 71 -о място в класацията, в която вземат участие 180 страни. Това беше скок с 20 места за България по отношение на предходната година. Въпреки това от „ Репортери без граници “ означиха, че „ дребното самостоятелни гласове “ в страната към момента работят „ под непрекъснат напън “.

Сега организацията регистрира усъвършенстване в българската медийна среда, което отдава на държавното управление на премиера Николай Денков от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ). То от юни 2023 година до началото на март 2024 година

Кабинетът на Денков „ сподели подготвеност да предприеме промени в региона на свободата на печата “, сподели за Свободна Европа Павол Шалай , районен координатор на „ Репортери без граници “.

„ Властите също по този начин реагираха бързо на “, добави Шалай. Той има поради похищенията над представители на медиите по време на на Българския футболен съюз (БФС) през ноември 2023 година

Въпреки скока на България през 2024 година, съгласно Шалай има единствено „ леко нарастване “ в общия резултат на страната. От „ Репортери без граници “ означават, че медийната независимост към момента е „ нежна и нестабилна в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз (ЕС) “, а дребното самостоятелни медии са „ подложени на напън “.

„ [Управляващите] не съумяха да подхващат систематични ограничения за справяне с ендемичните проблеми на България “, сподели Шалай, като даде за образец така наречен каузи „ плесници “, заведени против публицисти.

През март 2023 година застрахователната компания „ Лев Инс “ против „ Медиапул “ поради обява, която цитира стенограма на Министерския съвет. По-рано през 2024 година пък бяха против публицисти от проверяващия уебсайт BIRD.bg поради техни следствия за корупция.

Корупцията, неналичието на самостоятелност и ниската успеваемост на правосъдната система вършат страната постоянно безсилна пред нарушаванията на свободата на печата, написа в отчета на „ Репортери без граници “.

„ Въпреки нарастването, политическите и икономическите индикатори и индикаторите за сигурност остават относително ниски “, добави районният координатор.

Други проблеми, които организацията вижда в българската медийна среда, са:
на Съвета за електронни медии (СЕМ);заплашване на публицисти от страна на политици;недостатъчно положителни стандарти за отбрана на публицистите, заложени в правната рамка на страната;зависимост на медиите от приходите за реклама и неналичието на бистрота в разпределението на медийното финансиране;враждебност към медии, профилирани в проблемите на маргинализирани групи, които получават средства от фондации от Съединени американски щати и Западна Европа.
Пропадането на България в класацията за медийна независимост стартира преди близо 20 години. По време на съвсем 12 -годишното ръководство на партия ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов (между 2009 и 2021 година ) страната се придвижи от 68 -а до 112 -а позиция и трайно зае последното място в Европейски Съюз.

След 2021 година, когато изтече мандатът на последното държавно управление на ГЕРБ, България последователно се изкачва в показателя на организацията. През 2022 година тя заемаше 91-о място, а през 2023 година - 71-о.

През 2024 година в границите на Европейски Съюз тя към този момент изпреварва Унгария , Кипър , Малта и Гърция .

Въпреки това „ Репортери без граници “ регистрират утежняване на медийната независимост в световен проект през миналата година. От петте индикатора, които се употребяват в правенето на показателя, най-вече е намалял политическият. Това значи, че политическите управляващи в целия свят заплашват свободата на медиите, вместо да я пазят.

През март тази година Европейският парламент (ЕП) за свободата на медиите, което ще важи и за България. Неговата цел е да отбрани публицистите и медиите в Европейски Съюз от политически и стопански зависимости.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР