Работните групи в Каварна вече са определени и действат за

...
Работните групи в Каварна вече са определени и действат за
Коментари Харесай

Работните групи за Калиакра ще дадат решение в сряда

Работните групи в Каварна към този момент са избрани и работят за разглеждането на проекта за ръководство на предпазена зона " Комплекс Калиакра " на локално равнище. Това оповестиха от екоминистерството след вчерашната среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с локалната общественост и управляващи в Каварна. Групите, които са четири - за земеделие, енергетика, лов и лов на риба и строителство/туризъм - ще търсят уравновесено решение по проблема.

До средата на тази седмица те ще дават мнения по проекта. " След това ще създадем среща сред работните групи и специалистите на министерството на околната среда и водите на място в Каварна ", съобщи министър Димов. Според него е належащо да бъде открито оптимално уравновесено решение сред другите наранени страни.

Димов уточни, че едно от желанията, декларирано на работната среща, е за прекартиране на териториите. Според него това е развой, който не може да бъде толкоз бърз, колкото привеждането в деяние на проекта за ръководство. " За прекартирането ще бъдат привлечени интернационално приети учени, с цел да бъде прецизиран процесът – да се обясни спазени ли са условията, какво е належащо да бъде направено още, само че всичко това в средносрочен проект ", добави министър Димов. Краткосрочният е върху проекта за ръководство.
През юли Нено Димов забрани осъществяване на редица действия в част от предпазена територия " Комплекс Калиакра ", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи митинги на земеделци, риболовци и представители на туристическия отрасъл от крайморска Добруджа поради опасения, че рестрикциите в териториите от " Натура 2000 " ще засегне поминъка им. Забраната в действителност важи за доста дребна повърхност, която е най-вече държавна повърхност и не не разрешава земеделие в Добружда. Заради митингите министър председателят Бойко Борисов в началото се закани да анулира заповедта, само че след среща на засегнатите страни и институциите в Министерски съвет възбраната остана.

Преди вчерашната си среща министър Димов съобщи, че казусът е с дългогодишна история. " Проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 година, когато се обрисуват териториите на екологичната мрежа " Натура-2000 ". Още тогава е трябвало да бъде воден разговор ", сподели министърът при започване на срещата, която бе закрита за медиите. По думите му тези 12 години, когато са натрупвани действия, са пропуснато време. " Затова би трябвало да забележим какви благоприятни условия има в днешния ден и в бъдеще. Трябва да намерим решение, което да е задоволително за другите ползи, и, в случай че реализираме такова решение, ще съумея да го защитя ", съобщи министърът пред локалните общности, представен от Българска национална телевизия.
Граждани, които чакаха края на срещата, пък издигнаха пред общината в Каварна лозунгите " Върнете ни парите за закупените земи ", " Да на екологията, не на рекета ", " Добруджа ви храни, вие я предадохте ", " Милиони от " Натура " за вас. Кредити и бедност за нас ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР