Работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и

...
Работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Магистрали на концесия. Работна група на МРРБ и строителния бранш ще обсъди идеята - Икономика

Работна група с представители на Министерството на районното развиване и благоустройството и на строителния отрасъл се планува да разисква опциите и разновидностите да се построяват автомагистрали на концесия. Това беше разисквано по време на срещата сред министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, управлението на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „ Пътища “, заяви пресцентърът на Министерство на регионалното развитие.

Идеята за работната група беше на районния министър. „ Единственият вид да се построят всички автомагистрали е на концесия “, съобщи той и заключи, че по този начин ще има опция да се строят два пъти повече пътища. Председателят на Управителния съвет на ББК „ Пътища “ инж. Стефан Чайков приветства концепцията и съобщи, че Българска браншова камара „ Пътища “ поддържа строителството на концесия. Беше контрактувано през месец март да се направи спорен конгрес по тематиката и работната група да стартира своите срещи.

Обсъдена беше опцията да бъде основана и друга работна група, която да прегледа промени в плана на Закон за ВиК. Коментирана бе опцията „ Български ВиК холдинг “ ЕАД да може да финансира безплатно построяването на обществени активи, а не под формата на заем, каквато е единствената законова опция в този момент.

Министър Шишков заяви, че са подписани всички съглашения за индексиране на изпълняваните в този момент с финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ ВиК планове, като се изключи 3 – за Варна, Бургас и Стара Загора.

Комуникацията с тези ВиК сдружения продължава. Предстои споразуменията да бъдат съгласувани от Управляващия орган на програмата и индексацията да влезе в действие.

„ Всички тези обекти би трябвало да бъдат приключени и ще бъдат финансирани “, безапелационен беше министър Шишков. Той уточни, че ще се търси механизъм да се разплати и индексирането на останалите, само че беше безапелационен, че индексация на цените по ин хаус договорите не може да има. „ Отворени сме на всевъзможни диалози, само че във опциите на закона и по този начин, че да бъде предпазен общественият интерес “, сподели още той.

Арх. Шишков съобщи, че се прави вероятното да се продължи строителството по огромните инфраструктурни обекти.
Утре на съвещание на Министерския съвет ще се вземе решение за отчуждаване на терени по автомагистрала „ Европа “. Това ще даде опция за строителство и в последния сектор от нея – сред Сливница и Северната скоростна дъга на София, тъй като в случай че няма 50% прогрес по него до края на годината, ще бъдат изгубени средствата от европейското финансиране за довършването на аутобана.

Предстои стартиране в употреба на 7 км от лот 1 от скоростния път Мездра - Ботевград. Прави се процедура да се промени планът на обстоен организационен проект, тъй че вместо кръгови кръстовища да се изградят пътни възли. В сектора Ружинци - Монтана интензивно се работи за отчуждаване на терените по трасето.

Тази година ще стартира строителство по магистралните сектори Русе - Бяла и обхода на Бяла. В напреднала фаза е процедурата за сектора Бяла - Велико Търново. Подготвя се и социална поръчка за правене на абстрактен план за продължение на автомагистралата към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. Такава следва и за автомагистралата от Дупница до Северна Македония.

Придвижва се и процедурата по строителството на тунела под Петрохан. Автомагистрала „ Черно море “ също е на дневен ред, регистрира министър Шишков.

Търси се решение и по какъв начин да продължи оптимално бързо построяването на Автомагистрала „ Хемус “ по законов метод, добави той. И предложи 7 и 8 сектор да бъдат разграничени на 3 подучастъка, с цел да може проблематичните сектори да бъдат заобиколени, до момента в който се откри законов механизъм, а останалите да бъдат утвърдени. До края на седмицата следва издаване на заповед за одобрение на Подробен устройствен план за сектор 9.

Министърът още веднъж прикани представителите на строителния отрасъл да се търси механизъм за изменение на Закона за устройство на територията, тъй че противозаконното строителство по значимите инфраструктурни обекти да бъде оповестено за търпимо и работата по тях да продължи. Другата седмица ще бъде излъчена работна група, която да разиска каква тъкмо смяна в тази посока да бъде записана в закона, след което квалифицираният план да бъде импортиран в идващото Народно заседание.

Арх. Шишков разгласи, че ще приключи процедурата по оповестяване за противозаконни на започнатите не по разпоредбите градежи, само че няма да прави наказателни постановления, тъй като съгласно него компаниите нямат виновност за създалата се обстановка.
„ Разчитам да продължим разговора какъвто беше. За целия отрасъл ще е добре да намерим механизъм за смяна на Закон за устройство на територията. Проблемите са решими “, сподели в умозаключение районният министър.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР