Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в

...
Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в
Коментари Харесай

СЗО под тревога, мистериозна болест убива десетки в Судан

Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в Южен Судан, с цел да проверява неидентифицирано заболяване, от което са умряли 89 души.

Министерството на здравеопазването на страната заяви, че незнайна болест е умъртвила десетки хора в северния град Фангак в щата Джонглей.

СЗО изпрати екип за бързо реагиране от учени в региона, който е един от най-засегнатите от неотдавнашните тежки наводнения, с цел да събере проби от заболели хора, оповестява БГНЕС.



Местните здравни чиновници във Фангак оповестиха, че първичните проби от болните са дали негативни резултати за холера.

„ Решихме да изпратим екип за бързо реагиране, който да отиде и да направи оценка на риска и следствие, тогава те ще могат да съберат проби от болните - само че предварителната цифра, която получихме, е, че има 89 смъртни случая”, заяви Шийла Бая от СЗО пред Би Би Си.

Бая изясни, че екипът от учени е трябвало да стигне до Фангак с хеликоптер заради тежките наводнения в региона, като добави, че групата чака превоз, който да ги върне в столицата Джуба в сряда.

В граничещия щат Юнити тежките наводнения са нараснали разпространяването на заболявания като малария и са предизвикали недохранване на децата заради дефицит на доставки, разясни Лам Тунгвар Куейгуонг, министър на земята, жилищното строителство и комуналните услуги в щата. По думите му нефтът от близки залежи в района е замърсил водата, което е довело до гибелта на домашни животни.



Наводненията в северната част на Южен Судан отрязаха достъпа на популацията до храни и други жизненоважни артикули. Повече от 700 000 души са наранени от най-тежките наводнения в страната от близо 60 години насам, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, обяснявайки бедствието с климатичните промени.

Страданията, породени от наводненията, в това число дефицитът на храна и заболяванията, оказват напън върху здравните заведения, показва интернационалната благотворителна организация „ Лекари без граници”, която работи в региона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР