Работим по всички цели в Плана за възстановяване и устойчивост,

...
Работим по всички цели в Плана за възстановяване и устойчивост,
Коментари Харесай

Пеканов: С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата, и за бизнеса

Работим по всички цели в Плана за възобновяване и резистентност, свързани с второто и третото заплащане, които по някакъв метод не са наранени от решението на Народното събрание във връзка с промени на дадени задължения в бранша на декарбонизацията. Това уточни пред публицисти вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и напомни, че страната ни получи през декември първото заплащане по проекта, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Пеканов означи, че Министерството на стопанската система и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България за какво някои от залегналите цели към тази година не е допустимо да осъществим с оглед затруднената обстановка с силата. " Когато тази позиция е подготвена през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия, след което ще има полемики по какъв начин да заложим по-реалистични цели, а въпреки това по какъв начин да реализираме задачите за декарбонизация и на Зелената договорка, които остават съответстващи, уточни Пеканов.

На въпрос за отлагането на присъединението на България към еврозоната от 1 януари 2024 година, Атанас Пеканов сподели, че това има цена и носи вреди на страната, само че съобщи, че продължава работата участието да се случи допустимо най-скоро. България продължава да работи интензивно по техническата подготовка за влизане в еврозоната, сподели Пеканов. През тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии във връзка с инфлацията и законодателната рамка, което докара до това отсрочване с една година, напомни той. С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за семействата и за бизнеса, т.е. това е един разход, който те ще продължат да вършат, до момента в който сме единствено с един крайник в еврозоната. Когато влезем дефинитивно, ще имаме позитиви, които сега още една година ще губим, разяснява Пеканов.

Атанас Пеканов взе участие във конгрес в София, отдаден на Националния проект за възобновяване и резистентност и испанския опит, проведен от Българо-испанска комерсиална камара и Либерален институт за политически разбори. Испания е първата страна от Европейски Съюз с утвърден План за възобновяване и първата, получила средства от Фонда за възобновяване, а Европейска комисия я дефинира като стопанска система, която ще пораства най-вече през 2023 година Сред участниците във форума е Франсиско Фонсека Морийо, дълготраен шеф на Представителството на Европейска комисия в Испания, с над 35 години стаж в европейски институции.

Вицепремиерът Пеканов заключи, че форумът цели обмяна на опит и положителни практики сред България и Испания за това по какъв начин да се движим по-добре, по-бързо и по-успешно с капиталовите планове по Плана за възобновяване и във връзка с промените. Испания е една от най-успешните страни, може би най-успешната в Европа, във връзка с Плана за възобновяване и резистентност, към този момент имат утвърдено трето заплащане, означи Пеканов./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР