Работещият вече половин година в намален състав Конституционен съд се

...
Работещият вече половин година в намален състав Конституционен съд се
Коментари Харесай

КС не взе решение за 20-те милиона на Гешев

Работещият към този момент половин година в понижен състав Конституционен съд се оказа в неспособност да вземе решение с орязването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв.. С решение на Народното събрание бе планувано парите да отидат в бюджета на Българска академия на науките. В средата на март основният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд по проблема.

В момента съдът е с 10 вместо с плануваните по закон 12 членове и по този въпрос те са се разделили поравно, оповестява lex.bg.

Според съдиите Мариана Карагьозова - Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова настояването е безпричинно и следва да бъде отхвърлено.

Според съдиите Павлина Панова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов настояването е основателно и следва да бъде почетено.

Изданието припомня, че по четирима от членовете на този съд се избират от Народното събрание, президента и двете висши съдилища. Съставът на съда се обновява с трима души на всеки три години.

Миналата есен Народното събрание даже не е разкрил процедура за назначението на един арбитър, президентът назначи Янаки Стоилов от своята квота, а в това време на първи март изтече мандатът на един арбитър, определен от Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР