Работещите в Египет археолози твърдят, че са открили свидетелства, че

...
Работещите в Египет археолози твърдят, че са открили свидетелства, че
Коментари Харесай

Почти откриха царица Нефертити

Работещите в Египет археолози настояват, че са разкрили свидетелства, че в гробницата на Тутанкамон в действителност се намира загадка камера, в която може да е, оповестява Военновъздушни сили.

Министърът на Египет по запазване на античните монументи Мамдух ал-Дамати е декларирал, че специалистите са 90% сигурни, че са разкрили стая под гробницата на Тутанкамон в Луксор.

Те са съумели да създадат това посредством сканиране на гробницата благодарение на особено съоръжение, което не нанася щета на паметника.

„ Сега можем да кажем, че зад погребалната камера на Тутанкамон се намира още една стая, още една гробница “, разказал на конференция Ал-Дамати, представен от AFP.

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните стаи. © Nicholas Reeves

Британският археолог Николас Рийвс има намерение да организира по-нататъшно проучване, защото е сигурен, че това е мястото, където е заровена Нефертити.

„ Резултатите от сканирането ясно приказват, че гробницата има продължение, както и предсказвах – разяснява ученият. – Зад северната стена има свободно пространство. Ако съм прав, това е продължение на гробницата, което приключва с още една погребална камера. “

„ Смятам, че там е Нефертити и всички данни сочат точно това “, акцентира Рийвс.

На собствен ред Ал-Дамати отбелязва, че към този момент това са предварителни резултати. Сега японският експерт, който работи взаимно с археолозите, ще има потребност от към месец, с цел да проучва резултатите от сканирането.

Нефертити се славела с неземната си хубост. Нейното име се превежда като „ Прекрасната пристигна “. Тя е била кралица на Египет през 1351–1334 година пр.н.е.

Николас Рийвс счита, че Тутанкамон, умрял на възраст 19 години през 1323 година пр.н.е., е починал толкоз ненадейно, че се е наложило да го погребат в предната част на гробницата, в началото предопределена за Нефертити.

Някои считат, че Тутанкамон може да е бил наследник на Нефертити.. Тя била единствената от откритите гробници на фараони, останала на практика недокосната от иманяри. В са открити повече от две хиляди предмета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР