Работещите в Белодробна болница във Варна излязоха на протест и

...
Работещите в Белодробна болница във Варна излязоха на протест и
Коментари Харесай

Медици от Белодробната болница във Варна блокираха пътя за Белослав

Работещите в Белодробна болница във Варна излязоха на митинг и затвориха за час пътя за Белослав. Причина за митинга е блокирането на активността на стационара, откакто предходната седмица Енерго Про спря тока поради насъбрани над 90 000 лева неплатени сметки. Заради студа 13 заболели от туберкулоза бяха освободени да си вървят вкъщи. „ Дадохме им наличните медикаменти, с цел да продължат лечението, само че микролабораторията не работи, не са вземани контролни проби от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват близките ", сподели завеждащият стационарното поделение доктор Петър Петров.

Пациентите с туберкулоза би трябвало да се лекуват 3 месеца в болница и след това да са под наблюдаване още толкоз, а болничното заведение е единствената в Северна България. Заради спрения ток е прекратено и издаването на всевъзможни документи, в това число към ТЕЛК, обясниха протестиращите медици, които не са получавали заплати от 10 месеца.

Общият дълг на лечебницата към личния състав и снабдители към този момент е близо 800 000 лева Той се натрупа, защото финансирането на активността идва само от държавна дотация за лекуваните пациенти с туберкулоза, която до неотдавна бе двойно по-ниска от действителния разход. Активите на болничното заведение обаче са общински, по тази причина хората настояха локалната власт да помогне. Тъй като казусът е продължителен, през последните 10 година бюджетът на Варна спешно покри 3,5 млн. лева борчове, макар че през 2015 година Общинският съвет реши активността на болничното заведение да бъде трансферирана към друго здравно заведение. До рецесията в този момент се стигна, откакто през ноември тази година съветниците потвърдиха това решение, само че от здравното министерство не последва реакция.

„ Това е позор за Варна. Бюджетът на града е задоволително огромен, а и страната би трябвало да откри пари за лекуването на българските жители, откакто има такива за подкрепяне на бежанците и за изпращане на оръжия в Украйна ", съобщи водачът на „ Възраждане " Костадин Костадинов, който дружно с представители на партията се включи в митинга. Той изясни, че преди месец и половина е направил запитване по тематиката към здравния министър, само че поради протакането на парламентарния надзор още няма отговор и по тази причина в сряда ще отиде на среща с него. На митинга пристигна и регионалният координатор на „ Продължаваме промяната " и някогашен регионален шеф Благомир Коцев, съгласно който общината би трябвало да погаси настоящия дълг, до момента в който бъде образувано постоянно държавно управление, което генерално да позволи казуса.

Час след блокадата от Община Варна излязоха с публична позиция, в която се показва, че тя няма законов ангажимент да финансира лечебната активност на Белодробната болница, само че има подготвеност да предложи на локалния парламент да бъдат изплатени заплатите на чиновниците, в случай че страната обезпечи средства за покриване на останалите задължения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР