Работата по пилотния проект Европейска гаранция за детето“ в България

...
Работата по пилотния проект Европейска гаранция за детето“ в България
Коментари Харесай

В Областна администрация Стара Загора обсъдиха работата по проекта „Европейска гаранция за детето“

Работата по пилотния план „ Европейска гаранция за детето “ в България разискаха през днешния ден регионалният шеф проф. Наско Василев и районният координатор на плана за областите Сливен и Стара Загора Майя Грозданова. 
Пилотният план се осъществя в три общини от Старозагорска област, както и в областите Бургас и Сливен. Той се  финансира от Европейската комисия и се извършва с поддръжката на УНИЦЕФ. Общият му бюджет е 3 млн. $. 
Подкрепяните по плана услуги са ориентирани към деца с увреждания или такива от фамилии в уязвимо състояние. Предоставят се  4 вида услуги: патронажни грижи за поддръжка на фамилии с деца до 3 г.; систематичен метод за ранна детска намеса за фамилии с деца със усложнение в развиването и с увреждания; поддръжка и действия за качествено приобщаващо предучилищно обучение за деца с увреждания и с обучителни трудности; ориентирани към фамилии в уязвими общности услуги за предварителна защита и поддръжка, фокусирани върху мобилна работа на терен в общността
В Старозагорска област планът се реализира в общините Стара Загора, Казанлък и Чирпан.  Сформираният Областен съвет за съгласуваност, чийто ръководител е регионалният шеф, обезпечава цялостна поддръжка за осъществяването му на локално равнище. 
Работата по плана обгръща детски градини в трите общини. Тя е обвързвана и с надграждане на активността на центровете за социална поддръжка в Стара Загора и Казанлък за по-добро даване  на поддръжка и услуги посредством мобилни екипи.
Назначени особено по плана обществени служащи в отделите „ Закрила на детето “ също са ангажирани за реализацията на задачите на пилотния план „ Европейска гаранция за детето “. 
Г-жа Грозданова показа, че към този момент резултатите от работата са доста положителни. По тази причина планът, който е 2-годишен и трябваше да завърши в края на юли, ще бъде продължен до края на 2022 г. 
Очакваните резултати от него са да бъде предоставена директна поддръжка на 6500 български деца и родители.  
В края на диалога проф. Василев и Майя Грозданова показаха вяра, че положителното партньорство сред Областна администрация и останалите институции, работещи по плана, ще продължи и отсега нататък, с цел да се осъществят всички сложени цели. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР