Работата по новия закон за хората с увреждания е на

...
Работата по новия закон за хората с увреждания е на
Коментари Харесай

​Работата по новия Закон за хората с увреждания е на финала

Работата по новия закон за хората с увреждания е на финалния си стадий. Планирано е нарастване на месечните добавки. Въпреки това единодушието по текстовете е нежно даже в работната група, която написа закона. Предвижда се хората със степен на увреждане под 75% да получават добавка от 34 лв. вместо досегашните 11.

София
 © фотоси: Българска телеграфна агенция
От месеци майките стачкуват против дупки в законодателството, които ощетяват хората с увреждания у нас.

В взаимозависимост от степента на увреждане се плануват средства сред 10 и 57% от линията на беднотия, която следващата година ще бъде 348 лв.. Така хората с най-тежки увреждания - над 90 % ще получават 57 на 100 от линията на беднотия, което е малко под 200 лв.. За съпоставяне в този момент - тези хора получават само пенсия още веднъж към 200 лв. и интеграционни добавки.



Тази заран родители от Пловдив алегорично оставиха 18-годишния си наследник с детска церебрална парализа в приемната на Министерския съвет на грижите на премиера Борисов. Целта им е да привлекат вниманието освен към проблемите на хората с увреждания, само че и към техните гении и желанието им да живеят пълноценно.

 Премиерът Борисов се е заел да има промяна за хората с увреждания Премиерът Борисов се е заел да има промяна за хората с увреждания
Премиерът Бойко Борисов се е заел да има промяна за хората с увреждания, стана ясно от изказванията пред публицисти на Емил Мавродиев и на сина му...

18 години битка за лекуване, битка с институциите, със системата - това е животът на Петър Мавродиев и фамилията му. Роден с детска церебрална парализа, младежът има потребност от непрестанна рехабилитация - с плуване и езда. Казва, че в този момент страната поема по клинични пътеки едвам няколко дни годишно. Затова фамилията му прибегнало до Ди ЕМ Европейски Съюз акция, с цел да събира средства.
Емил Мавродиев - татко на Петър: Просих за интервенцията му, тъй като Фонда ни отхвърли. Просих за дали да отидем на рехабилитация. Просих в този момент да му свалим пироните, в този момент живот и здраве би трябвало октомври месец. Просих за още една рехабилитация в чужбина. Не желая да крънкам повече.
В знак на митинг фамилията на Петър реши: да остави сина си при премиера Борисов - той да се грижи за него, да види какъв брой е мъчно. Да види, че и Петър има гении и капацитет, единствено поддръжка му би трябвало. Събрали му багажа и непосредствено в приемната на Министерския съвет. Премиерът Борисов се срещна със фамилията, с цел да ги чуе.

Емил Мавродиев - татко на Петър: Обяснихме му, че ние не сме излезнали да търсим пари, а сме излезнали да търсим един естествен живот на хората с увреждания. Петър Мавродиев: А той действително може и ще се опита доколкото разбрах да направи по този начин нещата, че да може хората, които имат проблем да се усещат оптимално добре.
Бойко Борисов ги е уверил, че измененията в законодателството ще подсигуряват по-голямата финансова поддръжка за хората с увреждания и по-добри услуги за тях. А наесен Петър го чака ново предизвикателство - университет. Момчето ще бъде първокурсник по специфична педагогика.

Петър Мавродиев: Основната ми фантазия е да съм ОК със себе си физически. Да бъда работоспособен, с цел да мога да съм потребен на тази страна и на стопанската система.
Майките на деца с увреждания се върнаха в работната група. Но дефинираха концепцията за нова финансова поддръжка като прекопирване на модела от в този момент настоящия закон.

Настояват самостоятелната оценка на всеки човек с увреждане да има наложителен темперамент за всички институции и не се отхвърлят от настояването си персоналната помощ да бъде регламентирана в обособен закон.

След взаимни обвинявания в непрозрачно финансиране, митинги и контра митинги, през днешния ден протестиращите майки и национално показаните организации оповестиха алегорично помирение и показаха подготвеност да работят дружно за промяна.


Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Имаме единодушие по самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания, по какъв начин да наподобява, какво да включва. Имаме единодушие,че в началото тя ще бъде осъществявана от профилирани лица в Агенцията за обществено подкрепяне. Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Трябва да бъде приложена специфична методика, с цел да бъдат тези потребности вярно оценени и тази самостоятелна оценка да има тежест във финансовото подкрепяне. Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако промяната се изчерпва единствено с повишение на месечните суми, които получават хората с увреждания, това не е промяна, това са просто малко повече пари, от които хората в действителност имат потребност.

 Работата по плана на Закона за хората с увреждания напредва с мудни стъпки Работата по плана на Закона за хората с увреждания напредва с мудни стъпки
Работата по плана на Закона за хората с увреждания напредва с мудни стъпки в вярната посока. Това съобщи общественият министър Бисер Петков след про...

До 6 август всички представители на работната група ще изразят документално мнение по направените корекции в проектозакона. В този миг се организира и народен митинг на родителите на деца с увреждания под мотото " Системата убива всички ". Шествието потегли от Народното събрание и ще стигне до Министерски съвет.
 © фотоси: БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР