Работата на екипите по задържане в образователната система на деца

...
Работата на екипите по задържане в образователната система на деца
Коментари Харесай

МОН: Екипите за обхват на деца и ученици ще работят постоянно

Работата на екипите по задържане в просветителната система на деца и възпитаници ще продължи и отсега нататък.

Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител... към профила след днешното съвещание на Координационното звено в Министерството на образованието и науката (МОН). Предстои публикуването за публично разискване на план на Постановление на Министерския съвет, с което активността на екипите ще стане непрекъсната и ще се регламентират уговорките на всички институции. Изготвен е и план на Национална стратегия „ Заедно за всяко дете “ за взаимната работа по обсег и задържане в просветителната система. Тя е на стойност 450 000 лева и ще съдържа два модула, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила. По първия с общо 300 000 лева ще бъдат изцяло или отчасти финансирани командировъчните разноски на членовете на екипите за превоз, дневни пари и информационните разноски. Бенефициенти могат да са детските градини и учебните заведения посредством районните ръководства на образованието.

По втория модул ще се дават средства за работа в просветителни институции в областите, в които има максимален брой отпаднали възпитаници. За задачата са планувани 150 000 лева, добави Вълчев. През юли предходната година бяха разпознати 206 387 деца и възпитаници на възраст от 5 до 18 години, които са отпаднали от просветителната система или в никакъв случай не са били записвани в нея. Към днешна дата образуваните 1134 екипа са посетили 189 000 деца на общо 207 000 адреса. Върнатите назад в клас са 21 915, от които наново са отпаднали 1221. След първия период на актуалната образователна година новоотпаднали са и 4556 деца и възпитаници, с които не е работено по механизма. Екипите от учители, обществени служащи и служители на реда откриха 477 деца в риск, от които 116 са ориентирани към обществени услуги.

Министър Красимир Вълчев регистрира, че 50% от наново и новоотпадналите са съсредоточени в областите Пловдив, Стара Загора, Бургас, София и Сливен. Работата с тях и фамилиите им беше избрана като предпочитана, вследствие на което за три седмици екипите посетиха 3677 деца и приготвиха други 1082 обхода. Адресите на 506 деца не са настоящи и ще бъдат издирени посредством системата на Министерство на вътрешните работи. В 57 случая в екипите е взел участие и контрольор на Детска педагогическа стая. При обходите са издадени 41 санкции за родителите, от които 12 са били връчени. Издадени са седем наказателни постановления. „ Свършена е доста работа и благодаря на екипите, че я одобриха като задача. Много от случаите са нетипични и нямат подготвени решения за децата, само че екипите на място намират най-хубавото решение. Връщането на 1/5 от отпадналите или незаписаните е безспорен триумф. Действието на механизма ще продължи. Всички институции ще бъдем по-добри, тъй като към този момент има заварка и логаритъм за сполучлива работа “, съобщи вицепремиерът Дончев.

По думите на министър Красимир Вълчев най-честите аргументи за повторното отпадане на децата и възпитаници са тръгване в чужбина (35%), пренасяне на фамилията на различен адрес без детето да е било отписано или записано в друга детска градина или учебно заведение (18%), отвращение или неглижиране от страна на родителите (18%), здравословни проблеми на детето или родителя (8%) и други „ Увеличават се процесите както на вътрешна подвижност, по този начин и на миграция отвън страната. Заедно с Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), Министерството на вътрешните работи (МВР) и общините ще обменяме информация за децата посредством осведомителната система, която подкрепя активността на екипите “, акцентира министър Красимир Вълчев. В момента в платформата са включени съвсем 200 общини. С АСП следва сключване на съглашение, а с Министерство на вътрешните работи е основана взаимна работна група, която да изготви параметрите на междуинституционално съглашение. Пилотният план за следене и практикуване правото на обучение на деца и продан на информация за деца в риск от отпадане ще бъде стартиран в област Ловеч.

Вълчев напомни, че по време на Съвета на министрите в Брюксел беше подложен въпросът за обща пилотна самодейност за следене на придвижването на децата, които мигрират с родителите си в друга страна. „ Всички министри се сплотиха към мнението, че правото на свободно напредване не би трябвало да е за сметка на правото на обучение. Ще работим за цялостно следене на всички деца, с цел да може те незабавно да влизат в просветителната система на съответната страна “, изясни министърът. Според вицепремиера Томислав Дончев има късмет подобен паневропейски механизъм да бъде подсилен от страните членки. „ Информационната система е значима, тъй като тя дава опция да се обменя информация сред институциите в действително време. Обсъдихме опцията да разтеглим обсега на данните, които се вкарват в системата, да вземем за пример статистически данни. “, сподели Дончев. Той добави, че ще се проведат диалози за регламентиране на наказателна отговорност на родителите, чиито деца подписват ранни бракове и раждат преди да са станали пълнолетни.

Като част от ограниченията по механизма МОН и Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) прецизираха реда за даване на фамилни помощи за деца в натура по предложение на шефовете на детските градини и учебните заведения. Помощите за цялостно или отчасти заплащане на таксите за ясла или градина, детска кухня или столово хранене, както и за присъединяване на децата в проведени от просветителната институция мероприятия – екскурзия, визити на исторически културни и други обекти) ще се изплащат от дирекциите Социално подкрепяне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР