Пясъкът е почти толкова важен колкото и водата за поддържането

...
Пясъкът е почти толкова важен колкото и водата за поддържането
Коментари Харесай

Защо ядем толкова много пясък?

Пясъкът е съвсем толкоз значим колкото и водата за поддържането на инфраструктурата на човешкия живот. Ресурсът, който може да наподобява изобилен, обаче, навлезе в рискова територия заради несъразмерния напредък на световното му търсене. През последните 20 години количеството пясък, употребявано в света, се е умножило по три.

И за какво " ядем " толкоз доста пясък? Тази суровина е освен значителен детайл при построяването на пътища, мостове, високоскоростни линии, само че и при производството на чипове и стъклото на всеки от нашите прозорци. Разтопеният пясък образува стъклото, което се употребява за екраните на компютри и смарт телефони.

Въпреки обстоятелството, че това е запас, до който имат достъп всички страни и който оценяваме по видимо безграничен метод в пустините и по крайбрежията, пясъкът се изчерпва. Това, което значимо за човешката инфраструктура, стартира да демонстрира признаци на дефицит. И въпреки всичко неналичието на тази суровина съвсем не се загатва.

" Ние просто имаме вяра, че на всички места има пясък. Никога не сме мислили, че ще ни липсва, само че това се случва на някои места ", акцентира Паскал Педуци, климатолог от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, в онлайн семинар, проведен от CNBC. Той упорства да се обърне внимание на тези сигнали, с цел да се избегнат бъдещи проблеми с доставките, които ще обуславят най-основните инфраструктури.

Строителството е един от секторите, които са най-зависими от пясъка. Всъщност, количеството пясък, което се употребява в света, се регистрира поради цимента. За производството на един звук цимент са нужни 10 тона пясък.

Проблемът с пясъка е, че той не е просто какъвто и да е тип пясък, който да се употребява по предопределение от хората. Например, пустинният пясък със зърна, изцяло ерозирани от вятъра, е прекомерно тънък, с цел да се употребява в строителството. Ресурсът, който нормално се употребява в този бранш, е пясък от морското дъно, реките и крайбрежията, с следващо влияние върху околната среда.

Ветото върху добива на пясък в реките, въпреки това, може да има съществени стопански последствия за популациите, подвластни от тази активност. Китай и Индия управляват бизнеса с рандеман на пясък, подтикван от увеличеното строителство. Всъщност азиатският колос дава 58% от пясъка, с който се създава цимент в целия свят.

След семинар по въпроса, разпространяван от мозъчния концерн на Кралския институт за интернационалните връзки - Chatham House, учените излязоха с някои забавни други възможности, като да вземем за пример самодейностите, които се тестват в Северна Европа. Амстердам да вземем за пример е поел ангажимент до 2050 година да построи 100% с рециклиран пясък и по този начин да се понижи на половина потреблението на този естествен запас. В най-големия швейцарски град Цюрих 98% от домовете към този момент са издигнати от рециклиран бетон. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР