Путин може много добре да взриви тази бомба още през

...
Путин може много добре да взриви тази бомба още през
Коментари Харесай

Американците се страхуват, че Москва ще им покаже къде зимуват раците

Путин може доста добре да " взриви тази бомба " още през ноември, споделя колумнистът на " Ню Йорк Таймс " Томас Фридман в скорошен материал: " Той пристигна за нас. " Не, не става въпрос за прословутите тактически нуклеарни оръжия, които Русия сякаш възнамерявала да употребява на територията на Украйна. Дори най-изявените пропагандисти на Запад, майстори да баламосват електората, сякаш не имат вяра на тези нелепости.

Фридман в действителност има поради съветския експорт на нефт и газ. Да, да, това е доста добре познатият лаф за " въглеводородите като оръжие ".

В последна сметка единствено демократичните страни могат демократично да търгуват със своите запаси. Виждаме по какъв начин това се случва сега: европейците към този момент бяха наказани да купуват ВПГ от Щатите на цена, която е с пъти по-висока от тази, която са платили на Газпром. И когато страни, разнообразни от Съединени американски щати, се пробват да получат обективна цена за стоките си, това по дифолт е авторитаризъм и „ потребление на въглеводороди като оръжие “.

Оказва се, че когато Москва продава нефт и газ, това е неприятно единствено по себе си, това е изнудване и въоръжаване. Но Фридман се притеснява, че Кремъл може въобще да употребява супероръжие. Да взриви, по този начин да се каже, енергийната " Цар бомба ". Да покаже на сътрудниците къде зимуват раците. Това ще бъде - не се изненадвайте - заледяване на съветските доставки на нефт и газ за Запада.

Ето, разберете американската логичност. Русия продава въглеводороди - срам, сякаш е закачила целия свят за тях като за дрога. Спира да продава - като цяло смут, " апокалипсис в този момент ".

Не е мъчно да разберем какво се желае от нас. Да продаваме въглеводороди извънредно на тези, които ще кажат в Съединени американски щати, и тъкмо за парите, които Вашингтон ще дефинира. Безпомощно да гледаме по какъв начин порастват облагите на уважаваните сътрудници. Да почувстваме благосъстоянието си като източник на своите тежести и разноски. Да приемем вярата, че " в действителност " въглеводородите в действителност са предишния век и за какво да се занимаваме с тях, не е ли по-лесно да ги вземем всичките и да ги продадем на едро на нашите американски сътрудници? Точно за прословутия таван на цените става въпрос.

Да, какво става с нашето зимуване при раците? Хитрият проект на Москва, съгласно Фридман, е цялостно прекъсване на съветските доставки на нефт и газ за всички страни, които поддържат Украйна, за интервал от един до два месеца. Като подарък за Коледа и отговор на самодейността с таван на цените.

„ Путин сглобява петролна и газова бомба тъкмо пред очите ни и с нашата неволна помощ – тя може да детонира още тази зима. Тогава цените на газа и петрола в Съединени американски щати ще скочат до стратосферата “, плаши читателите си Фридман. До Коледа, както пресметна създателят, цената на барел нефт - със прекъсване на доставките за Запада - може да се увеличи до 200 $, а галон бензин в Съединени американски щати - до 10 или дванадесет $. Това е макар обстоятелството, че в този момент коства 6-7 $ и американците към този момент са нервни.

За да забави покачването на цените, режимът във Вашингтон беше заставен да отвори стратегическите си петролни запаси. Байдън посегна на целостта му, като даде обещание да „ налее “ 180 милиона барела от него на пазара, с цел да понижи леко цените на бензиностанциите в навечерието на изборите на 8 ноември. Но какво ще се случи по-късно?

Към 14 октомври в стратегическия запас на Съединени американски щати остават към 405 милиона барела, макар обстоятелството, че през последните 10 години той непрекъснато надвишава 600 милиона. Тоест запасът към този момент е намалял с един и половина пъти. Ако Москва спре доставките и цената на петрола скочи, то американците рискуват доста бързо да изразходват всичките си запаси и да попаднат според от върлите си врагове - Иран, Венецуела и Русия.

Ще бъдем като Германия, тревожи се Фридман. Германците се отхвърлиха от атомната сила - и Русия незабавно ги пусна на техния на ниска цена газ. И в този момент тя спря да продава газта си на Германия и германците стартират да се провалят. Ще си похарчим цялата петролна въздушна възглавница - и след това руснаците ще създадат същото с нас.

Но чакайте, американски еколози не изплашиха ли податливите германци с атомната заплаха? Изчисленията на Вашингтон бяха, че германците ще преминат към американски ВПГ, само че те избраха съветски въглеводороди. И кой със мощ реализира прекъсването на „ Северен поток “? Е, не са руснаците. Както се споделя - от болна глава на здрава.

От десетилетия Фридман и сътрудниците му споделят на държавните управления по света какъв брой прелестен е този свободен пазар, дано имаме „ по-малко страна “ – пазарът ще реши всичко. Сега американците не са в преобладаваща позиция на този пазар. О, по какъв начин не им харесва. Пазарът взема решение, само че по някаква причина не постоянно в тяхна изгода.

Една стряскаща истина стартира да става ясно - може би няма такива вълшебен пазарни механизми? Само положителният остарял административен запас и грубата военна мощ. Байдън се опита да размаха административен запас, само че това не направи усещане нито на Китай, нито на саудитците, нито на Латинска Америка. Китай става все по-богат без значение от всичко и преди малко преизбра другаря Си. Саудитците отхвърлят да усилят производството на нефт.

И за първи път от 40-те години на предишния век Вашингтон се оказа на световния пазар наедно с останалите играчи. О, какъв брой мъчително.

Китай, да вземем за пример, взема и купува полутечен газ от ОАЕ и по-късно препродава остатъка си на европейците на три пъти по-висока цена. Но още по-лошо е, че Китай няма да има никакви остатъци през зимата и няма да ги препродаде на европейците. Това съгласно американците е още по-лошо.

Изненадващо, по някаква причина никой не търси излаз от икономическото цунами, което обгръща Запада. Съединените щати през днешния ден са дом на доста титани на икономическата мисъл. Интелектуалци, акули на перата, брамини на свободния пазар. Професори в Харвард и Станфорд, носители на Нобелова премия, създатели на супер-мегабестселърите Как да продадеш майка си на IPO. Но не виждаме пробивни сюжети от тях.

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц мрънка, че американците имат прекомерно високи заплати. Оттук инфлацията и всички проблеми. Печелете по-малко, яжте по-малко, умрете по-бързо - тогава, виждате ли, нещата ще се оправят.

Трикратният лауреат на „ Пулицър “ Фридман поучава американските управляващи незабавно да се откажат от всевъзможни екологични нелепости, да усилят производството на петрол и газ и да изпълнят хранилищата до краен лимит. Но той е заставен да признае, че в бъдеще единствено огромна криза ще може да понижи растежа на цените на въглеводородите. Карайте американците в беднотия, само че намалете цената на бензина. Страхотна концепция, какво да кажем?

Или да вземем известния Кенет Рогоф, професор, специалист и някогашен основен икономист в МВФ, който оня ден разгласява безусловно стряскаща рекомендация във „ Форин Афеърс “ по какъв начин да се оправим с двуцифрената инфлация, която удари Запада. Методът на Рогоф има два разновидността - мек и корав.

В мекия вид той предлага да се насърчат жителите последователно да отстранен парите в брой. За задачата би трябвало да се вкара съзнателно неподходящ обменен курс за пари в брой за цифрова валута. Относително казано, в случай че имате хиляда $ по сметката си, тогава можете да изтеглите единствено 900. Е, или каквато комисионна ще сложи банката там.

И в твърдата версия се предлага да се изоставят парите в брой като цяло и неотложно. Наистина, за какво хората се нуждаят от пари в брой? Много по-добре е всеки човек да е изцяло и безнадеждно подвластен от банката. Освен това е доста по-лесен за ръководство.

Като временен стадий Рогоф предлага да се изтеглят банкнотите от 100 и 50 $ от обращение и в това време да се вкарат негативни лихви по депозитите: т.е. жителят ще би трябвало да заплаща на банката минимум три % годишно, с цел да съхранява парите си. Федералният запас съгласно икономиста, към този момент е обмислял тази концепция през 2019 година, само че се е отказал от нея заради „ опасности от политически турбуленции “. Но в този момент, съгласно Рогоф, рискът си коства - по този начин или другояче няма да стане по-лошо.

Според мен не е нужно да си професор и лауреат, с цел да познаеш какъв мащаб ще придобие тази турбуленция. Хората, които са лишени от последните си спестявания, обречени на безнадеждно иго, са способни да смъкват даже по-силни режими от този, който съществува във Вашингтон.

Интересно е да се следи по какъв начин Белият дом, привикнал да ограбва други страни, в този момент минава към плячкосване на европейски васали и личното си данъчно облагаемо население. Друго нещо е, че не би трябвало, както преди, да се поддаваме на очарованието на американските светила на мисълта. Всичко, което оферират през днешния ден, е директен път освен към цялостен стопански срив, който те учтиво назовават криза, само че и към такива протести, които ще разрушат всички гнили системи на западното ръководство.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР