Путин и Ердоган се срещат: Лидерите на Русия и Турция ще обсъдят Украйна и зърното в Сочи следващата седмица

...
На първо място в дискусиите ще бъде износът на зърно
Коментари Харесай

На първо място в дискусиите ще бъде износът на зърно от Черно море, каза Ройтерс, цитирайки два източника.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в четвъртък, че е изпратил на Русия "набор от конкретни предложения", насочени към
възобновяване на сделка - първоначално постигната с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г. - която имаше за цел да осигури безопасен износ на украинско зърно през морето, където Русия контролира морските пътища.

Москва се оттегли от сделката този юли, оплаквайки се, че западните икономически санкции възпрепятстват собствения й износ на храни и торове и че не достига достатъчно украинско зърно за нуждаещите се страни.

Споразумението беше създадено, за да помогне за решаването на глобалната продоволствена криза, която според ООН се е влошила от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Владимир Путин планира рядко задгранично пътуване, за да посети членката на НАТО Турция

Русия и Украйна са сред водещите износители на зърно в света.

Предложенията на г-н Гутериш, адресирани до руския външен министър Сергей Лавров, не съдържаха „никакви разкрития“, каза руски дипломат, пожелал анонимност, пред Ройтерс.

След среща с турския си колега в четвъртък , г-н Лавров каза, че не вижда признаци, че Русия ще получи гаранциите, необходими за съживяване на сделката със зърно.

Прочетете повече:

Ключови области, в които дроновете са дали на Украйна инициативата

Москва каза, че ако нейните искания бъдат изпълнени, с действия, а не с обещания, тя веднага ще възроди споразумението.

Едно от основните ѝ условия е Руската земеделска банка да бъде отново свързана с системата за международни плащания SWIFT, след като ЕС я прекъсна през юни 2022 г.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след инвазията на Русия, Москва заяви ограничения върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали пратките.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР