Пуснато е движението без ограничения в двете тръби на тунел

...
Пуснато е движението без ограничения в двете тръби на тунел
Коментари Харесай

Пуснато е движението без ограничения в тунел Витиня на АМ Хемус


Пуснато е придвижването без ограничавания в двете тръби на тунел „ Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “. През юли прекосяването през тръбата за София бе лимитирано за дотъкмяване на трите напречни връзки сред двете тръби на оборудването, с цел да дава отговор на всички европейски условия за пътна сигурност, оповестиха от пресцентъра на АПИ.

Възстановено е и придвижването по виадуктите в платното за София при км 35+760 и в платното за Варна при км 33+910 и км 34+220. За осъществяване на ремонтните действия прекосяването на тежкотоварните камиони над 12 тона бе пренасочено в път I-1 София - Ботевград. С стартирането на трафика по оборудванията на Автомагистрала „ Хемус “ се възвръща двупосочното придвижване на МПС над 12 тона по автомагистралата и се улеснява пътуването на всички водачи дни преди празниците за Коледа. 

По напречните галерии сред двете тръби на тунел „ Витиня “ в тръбата за София беше работено през 2020 година и през юли тази година се възобновиха довършителните работи в тръбата за Варна. Две от галериите са пешеходни, а една е шосейна. В случай на повреда в една от тръбите те ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за достъп на коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани коли. С осъществяването на тези действия тунел „ Витиня “ дава отговор на Директива 2004/54/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година по отношение на минималните условия за сигурност за тунелите на Трансевропейската пътна мрежа. В сходство с европейската инструкция в оборудване с дължина над 1 км би трябвало да има три напречни галерии, които да свързват двете тръби. В оборудването са инсталирани противопожарни порти, електроинсталации, вентилационни боксове, осветяване и други

„ Витиня “ е най-дългият авто тунел в България - 1195 метра. Строителството му стартира през 1974 година В употреба е от 1984 година Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са издигнати през 80-те години на предишния век и до момента не бяха ремонтирани. Техническото положение на оборудванията при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изискваше незабавно възобновяване на експлоатационното им положение, с цел да се обезпечи безвредното прекосяване. На двете уреди е осъществено увеличаване на пътната плоча, ремонт на основни стоманобетонови греди, замяна на лагери и дилатационни фуги. Изградени са нови тротоарни блокове, положена е нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка, колекторна система и други На виадукта при 34-ти км е възобновена носимоспособността на ригел при един от стълбовете на оборудването. На оборудването при 35-ти км в платното за София е работено по антикорозионната отбрана на стоманената структура, построена е колекторна система и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР