Пушенето на наргиле е временно забранено във всички обществени зони

...
Пушенето на наргиле е временно забранено във всички обществени зони
Коментари Харесай

Нов удар по тютюневата индустрия: Истанбул забрани пушенето на наргиле

Пушенето на наргиле е краткотрайно неразрешено във всички публични зони на Истанбул, оповестява. Причината заради, която губернаторът на Истанбул Давут Гюл взема това решение е намаляването на риска от горски пожари и други евентуални рискове.

Губернаторът на Истанбул направи изказване в акаунта си в обществените медии по отношение на изказванията за възбрана за наргиле в кафенетата и разгласи, че пушенето на наргиле е неразрешено по плажове, крайбрежия, гори, зони за отдих и паркове.

" В Истанбул пушенето на наргиле е неразрешено по плажове, крайбрежия, гори, зони за отдих и паркове. Няма ограничавания за лицензирани заведения за наргиле отвън тези места ", сподели Гюл.

İstanbul’da; plajlar,sahiller,ormanlar,mesire alanları ve parklarda nargile içilmesi yasaklanmıştır.

Buraların dışındaki ruhsatlı nargile salonlarıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmemiştir.
— Davut GÜL (@gul_davut)
Решението за възбрана на наргилето има за цел да отбрани града и да предотврати разрушителните горски пожари, откакто в последно време пушенето на наргиле от задгранични туристи в крайбрежните региони на Истанбул провокира отрицателни реакции от локалните поданици. 

В изказването се разяснява, че възбраната се отнася за всяко работно място, предлагащо наргиле услуги, в това число места за настаняване, плажове, места за пикник и паркове. Това значи, че възбраната за предложение на наргиле е обширна и визира доста заведения и места в Истанбул.

Преди година президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че страната ще работи по регулации против наргилетата. 

 България е страната в Европейски Съюз с най-евтини алкохол и цигари
Държавата с най-евтини алкохол и цигари в Европейски Съюз

Големите ценови разлики се дължат главно на особеното данъчно отнасяне на тези артикули в страните от Европейски Съюз

Думите на президента насочиха всички погледи към пушенето на наргиле и наргиле кафенетата в цялата страна.

От юли 2009 година е строго неразрешено да се пуши на закрито на публични места в цялата страна, като лиценз могат да получат единствено наргиле кафетата с открити пространства.

Броят на наргиле кафенетата в Истанбул беше към 482, преди всички да бъдат затворени с настъпването на пандемията от ковид.

 Глоба от $50 до $300: И Мексико забрани пушенето на цигари на публични места
Глоба от $50 до $300: И Мексико забрани пушенето на цигари на публични места

В кои страни локалните и туристите би трябвало да внимават поради възбраните за пушене?

Според финален отчет за кафенетата с наргиле в Истанбул през 2019 година, преди пандемията единствено 57 % от тях са имали открити пространства. Табели " Пушенето неразрешено " съществуват единствено в половината от тях, а към 80 % от заведенията нарушават рестриктивните мерки за пушене.

Въпреки че е научно потвърдено, че пушенето на наргиле е обвързвано със съществено увреждане на белите дробове и няколко типа рак, защото едно наргиле е съвсем еквивалентно на изпушването на към 100 цигари, наргилето остава значим културен детайл в Истанбул и е атракция за доста задгранични туристи.
 Снимка 625430
Източник:

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР