Публикация - колаж на две снимки, в която се сравнява

...
Публикация - колаж на две снимки, в която се сравнява
Коментари Харесай

Проверка на факти: Така ли изглежда обяд в социалистически работнически стол?

Публикация - колаж на две фотоси, в която се съпоставя обядът на служащ през социализма и обядът му в наши дни се споделя, харесва и разяснява от хиляди консуматори във Facebook. Внушението е, че в работническия стол преди 1989 година служителят се е хранил щедро и гратис, до момента в който в този момент самичък си купува храната и тя е нищожна.



Същата обява, само че с текст на непознат език откриваме в профила на и хакер.



Колажът се появява и в в проруски профил в Тик-Ток. С инструмента на Bellingcat " Tik Tok time stamp " проверихме по кое време е качено видеото - 3 март 2024 година.





Проверката ни на обстоятелства сподели, че обявата е манипулативна - първото изображение не демонстрира обяд в социалистически стол, а втората фотография е инцидентно изображение на половин сандвич.

Как стигнахме до този извод?

Открихме оригинала на първото изображението - то е оповестено в на онлайн изданието, основано в Босна и Херцеговина " Srpska info " от 27 декември 2019 година. От обявата излиза наяве, че фотографията демонстрира болнична храна от лечебно заведение в Сараево - в града. Автор на фотографията е RAS Srbija. Темата на публикацията е качеството на храната в лечебните заведения.



Същата на същата дата е оповестена и в изданието Klix, основано в Босна и Херцеговина.



Второто изображение в обявата - на половинката сандвич, се появява в разнообразни постове в напълно друг подтекст от посочения в обявата:











Заключение:

Колажът е манипулативен:
първата фотография не изобразява обяд в социалистически работен стол, а храна в болница в Босна и Херцеговина от 2019. втората фотография е инцидентна фотография на половин сандвич, употребена в разнообразни интернет мемета в друг подтекст от посочения в обявата.

Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР